Wednesday, 30 November 2011

Kajian Terhadap - Parti-parti Komponen BN Sabah.


Parti-parti  BN – Sabah
UMNO
Parti Bersatu Sabah (PBS)
United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organization (UPKO)
Liberal Democratic Party (LDP)
Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS)

Pembangunan Berterusan – 97% Markah

Atas usaha-usaha menstabilkan politik Sabah, di bawah kepimpinan Barisan Nasional, Sabah telah berjaya mencapai pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan. Daripada GDP hanya RM 400 juta dalam tahun 1963, Sabah telah mencapai tahap ekonomi yang memberangsangkan dimana pada tahun 2006 telah mencapai unjuran GDP atau KDNK sebanyak RM 26.6 billion. 

Kestabilan politik telah menjamin masa hadapan Sabah di bawah pentadbiran parti-parti BN yang menerajui kerajaan negeri Sabah. Perancangan masa hadapan dapat dilaksanakan dengan berkesan sekiranya mandat pentadbiran kerajaan negeri diberikan kepada Barisan Nasional. Setakat ini, rakyat Sabah sedar dan faham bahwa hanya dengan kestabilan politik yang mantap beserta perpaduan rakyat yang jitu, Sabah dapat bergerak ke hadapan selaras dengan negeri-negeri lain di Malaysia.

Unjuran perkembangan peratusan (%) KDNK atau GDP negeri Sabah untuk sessi ekonomi 2010-2011 telah berkembang melebihi 7%.  Kerajaan negeri Sabah, terbaru pada belanjawan 2011 telah memperuntukkan lebih daripada RM 660 juta untuk infrastruktur luar bandar. Sebanyak 21% daripada belanjawan negeri diperuntukkan untuk infrastruktur luar bandar. Perangkaan ini menunjukkan bahwa Sabah telah ditadbir secara berkesan oleh kerajaan negeri yang diwakili oleh komponen parti-parti Barisan Nasional telah menjalankan program-program pembangunan yang menguntungkan rakyat negeri Sabah.Petikan UMNO Online - BN Adalah Untuk Rakyat Sabah

SANDAKAN, 1 Nov – 2010

Bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Salleh Tun Said menolak tanggapan bahawa Barisan Nasional (BN) Negeri tidak begitu lantang dalam memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat dan negeri itu. Sebaliknya, katanya, selama ini BN negeri sentiasa memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat Sabah dalam semua aspek termasuk pembangunan infrastruktur dan pendidikan.


“Perbezaannya adalah pendekatan kita kepada kerajaan pusat lebih kepada rundingan atau menerusi kerjasama dan bukan bercorak konfrontasi,” katanya kepada Bernama selepas berkempen untuk calon BN Datin Linda Tsen pada sesi bertemu rakyat di Kampung Bambangan, dekat sini, hari ini.

Oleh itu, Salleh, yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, menggesa pengundi Batu Sapi supaya tidak mudah terpedaya dengan slogan “Sabah Untuk Rakyat Sabah’ yang dilaungkan oleh Parti Maju Sabah (SAPP), parti pembangkang di negeri itu.

Pilihan raya kecil Parlimen Baru Sapi menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara BN, SAPP (Datuk Yong Teck Lee) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dwakili oleh Ansari Abdullah.


“Ini hanya sebuah slogan yang dicipta untuk kepentingan politik atau memancing undi. Pada hakikatnya, BN Sabah menunjukkan keprihatian tulen bagi masa depan dan kesejahteraan rakyat Sabah,” katanya. Salleh berkata kerajaan BN negeri akan terus memperjuangkan usaha membawa lebih banyak pembangunan di Sabah demi kebaikan rakyat dan negeri.
Tuesday, 29 November 2011

Steve Jobs - From Deep Down his Heart !

Kajian terhadap - PPP - "The Small People Party"


People Progressive Party - PPP

Konsisten – 90% Markah

PPP telah ditubuhkan pada  10hb April 1953.  PPP adalah sebuah parti pelbagai kaum yang bertujuan memperjuangkan hak-hak dan kepentingan rakyat yang terpinggir dari kalangan semua kaum di Malaysia. Dalam erti-kata lain “it is the small people party”. Tetapi pada tahun 1955 PPP telah menarik diri daripada Perikatan kerana tidak puas hati dengan agihan kerusi. Pada tahun 1969, PPP hampir-hampir membentuk kerajaan negeri di Perak. PPP cuma kurang dua kerusi sahaja. PPP bertanding atas tiket pembangkang. Pada tahun 1972, PPP telah meletakkan kepentingan rakyat melebihi kepentingan parti dan telah bersetuju menyertai Barisan Nasional. Setelah menyertai Barisan Nasional, populariti PPP telah merudum namun, PPP tidak mengubah langkah, malah tetap konsisten dengan perjuangan bersama-sama Barisan Nasional.  

Daripada tahun 1978 hingga tahun 1993, PPP telah mengalami krisis dalaman dan ada sebahagian isu telah melarat hingga ke mahkamah. Pada tahun 1993, Datuk M Kayveas telah mengambil alih tampuk Presiden PPP dan Datuk M Kayveas mengambil masa 15 tahun untuk memulihkan PPP dan sekarang PPP mempunyai ahli seramai 500’000 dengan lebih 3000 cawangan di seluruh Malaysia. Walaupun menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan setelah menyertai Barisan Nasional namum PPP tetap berada di atas landasan perjuangan memperjuangkan nasib rakyat terpinggir.


Ini buktinya....Petikan daripada Utusan Malaysia – Dari Laman Web – Badan Peguam Malaysia
Kerajaan tidak pernah iktiraf CTOS
©Utusan Malaysia (Digunakan dengan kebenaran)
Oleh Fauzi Jaafar dan S. Anand Kumar

KUALA LUMPUR 25 Jun –
 Kerajaan tidak pernah mengiktiraf Credit Tip Off Service Sdn. Bhd. (CTOS) untuk menyalurkan maklumat kewangan individu kepada institusi perbankan atau pihak lain bagi tujuan rujukan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk M. Kayveas menegaskan, kerajaan juga tidak pernah mengeluarkan lesen kepada CTOS untuk bertindak sebagai badan carian apatah lagi menyimpan maklumat peribadi orang ramai.

Beliau berkata, kerajaan juga memandang serius tindakan bank, institusi kewangan atau badan lain di negara ini yang menggunakan khidmat CTOS sebagai carian untuk mendapatkan maklumat peribadi pelanggan serta orang ramai.

‘‘Apa hak mereka untuk menyimpan maklumat peribadi orang ramai, siapa bagi kebenaran,’’ katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Beliau menyatakan demikian ketika diminta mengulas mengenai rungutan sesetengah pihak yang mendakwa disenarai hitam dalam sistem CTOS setelah menghadapi masalah kewangan seperti gagal menjelaskan bayaran ansuran atau melunaskan pinjaman.

Malah, agensi itu juga gagal untuk mengeluarkan nama peminjam walaupun telah melangsaikan tunggakan pinjaman, selain memaparkan maklumat kewangan remeh yang menjejaskan kewibawaan kredit seseorang.
Sehubungan itu, Kayveas berkata, kerajaan sedang mengumpul maklumat daripada orang ramai terhadap CTOS sebelum tindakan diambil.

Beliau juga memberitahu hampir satu pertiga ahli-ahli Parlimen mempunyai rekod di CTOS.

Katanya, lebih membimbangkan pihak berkuasa tempatan (PBT) cuba menggunakan CTOS untuk memaksa orang ramai menjelaskan bayaran seperti tunggakan meletak kenderaan dan sebagainya.

Ditanya mengapa institusi perbankan menggunakan CTOS, beliau berkata, ini kerana tidak ada syarikat lain yang menyediakan maklumat seperti itu buat masa kini.

‘‘Kini ada majikan menggunakan CTOS bagi memeriksa maklumat latar belakang bakal pekerja. ‘‘Kalau agensi ini tidak memastikan maklumat yang diberi adalah terkini, ia akan menjejaskan peluang individu berkenaan,” katanya. Beliau berkata, perbuatan itu juga dilihat sebagai tidak bertanggungjawab memandangkan pelanggan dikenakan bayaran bagi merujuk pangkalan data CTOS.

PPP terus berjuang menyuarakan aspirasi rakyat daripada semua lapisan masyarakat walaupun terpaksa berhadapan dengan cabaran politik yang sengit sama-ada dari dalam atau luar parti.  Pada tahun 2001, PPP telah menerima tanah seluas 27 ekar daripada Hua Yang Development Sdn Bhd dan PPP dengan ikhlas telah menggunakan tanah tersebut bagi tujuan mendirikan sebuah Institut Pendidikan untuk kepentingan rakyat Malaysia.Saturday, 26 November 2011

Kajian terhadap MIC - Wakil Politik Kaum India Paling Berpengalaman !

MIC

Pembangunan Berterusan – 95% Markah

Memang diperakui bahwa struktur ekonomi orang-orang India di Malaysia duduk di tangga ketiga selepas orang-orang Cina dan India. Namun jika diimbas kembali keadaan ekonomi orang-orang India 57 tahun lalu, maka kita akan dapati bahwa , banyak perubahan telah berlaku semenjak tahun 1957 sehingga sekarang. 

MIC telah bertanggung-jawap menubuhkan National Land Finance Cooperative Society pada tahun 1957 yang telah memainkan peranan membeli tanah-tanah estet bagi pihak orang-orang India yang telah diberhentikan kerja setelah majikan-majikan Inggeris menjual tanah-tanah estet mereka selepas kemerdekaan Malaya. 

Sekarang, NLFCS telah memiliki lebih daripada 35’000 ekar tanah-tanah estet untuk diusahakan oleh orang-orang India. Selain daripada pemilikan tanah, MIC juga bertanggung-jawab di dalam menubuhkan MIED - Maju Institute of Education Development yang telah memberi biasiswa kepada lebih daripada 10’000 pelajar India dalam jangkamasa 20 tahun yang bernilai lebih daripada RM 60 juta ringgit. Di bawah pentadbiran MIC, pendapatan kasar isi rumah orang-orang India pada kadar RM 228.00 sebulan pada tahun 1957 kepada RM 3’456.00 sebulan pada tahun 2004. 

Dibawah usaha-usaha yang dikelolakan oleh MIC, tahap miskin tegar dikalangan orang-orang India telah menurun daripada tahap 39.2% dalam tahun 1970 kepada hanya 1.9% dalam tahun 2002. Semua ini menjadi penanda aras yang telah menjadi kayu ukur kepada usaha-usaha MIC memperjuangkan hak-hak serta kepentingan orang-orang India dengan sokongan dan bantuan kerajaan Barisan Nasional.   

Kajian terhadap Gerakan - Sebuah parti diasaskan untuk intelektual !

Gerakan
Konsisten – 90% Markah

Parti Gerakan Rakyat Malaysia ditubuhkan pada 24hb Mac 1968. Gerakan ditubuhkan bagi menghidupkan semula Parti Buruh yang telah terkubur dalam arena politik Malaya ketika itu. Pada asalnya Parti Gerakan adalah sebuah parti Pembangkang yang begitu aktif di Pulau-Pinang dan Selangor. Ahli-ahlinya terdiri daripada para cendiakwan dan ahli akademik. Gerakan adalah sebuah parti yang memiliki ahli-ahli yang berkaliber dalam bidang akademik. Hala tujunya pada permulaan adalah untuk membanteras ketidak-adilan sosial serta mengurangkan hak-hak keistimewaan Bumiputera sepertimana yang termakub dalam Akta 153 Perlembagaan Persekutuan.

Pada tahun 1969 Gerakan telah menang besar dalam pilihanraya Malaysia dengan memenangi banyak kerusi terutama di P.Pinang dan Selangor. Perarakan kemenangan Gerakan di Selangor telah menyebabkan orang-orang Melayu menjadi marah maka berlakulah peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Pada tahun 1973, setelah Malaysia ditadbir dibawah National Operations Council pimpinan Tun Abdul Razak semenjak dari tahun 1969, Gerakan telah menyertai Barisan Nasional dan telah diberi mandat memerintah kerajaan negeri P.Pinang. Semenjak dari tahun 1973, Gerakan telah menjadi rakan setia di dalam Barisan Nasional dengan pencapaian paling cemerlang Ketua Menteri P.Pinang Tun Dr Lim Chong Eu yang telah berjasa membangunkan P.Pinang menjadi sebuah pulau bandaraya yang gemilang dengan bantuan daripada Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional.

Who's That Girl ! Anwar Ibrahim's China Doll Found ! Must Read - !


It was reported in AIDC blog today that the Malaysian Police already located the China Doll featured in the latest Anwar Ibrahim's sex video scandal. That girl turn out to be a local private college student but she is from China. She is 26 years old.

So now what will happen next is that she will be able to identify her customer on that particular day based on the video that she will be able to view herself. In the case of the missing Omega, no more excuse from Wan Azizah or Nurul Izzah as they can ask the China Doll personally.

Anwar Ibrahim will have to answer a lot of questions coming from Wan Azizah privately if the China Doll could identify who is that person , who looks 99.99% like Anwar Ibrahim. Even the pot belly issue could be answered as a prime witness now being made available to provide much needed answer.

How Pakatan Rakyat leaders is going to deal with this new development will be very interesting. May be Lim Guan Eng's CAT, Compatibility, Accountability and Transparency will be a good method for a falsification test needed to verify whether Anwar is telling the truth. Lim Kit Siang and Lim Guan Eng could speak to this China Doll directly and ask her in fluent Mandarin whether or not she did the Italian Job on Anwar. 

Maybe Anwar wants to confess to Wan Azizah finally - Yes , I had sex with her but I only make love to you...What a way to end 2011...

I think that God answered the Solat Hajat prayer conducted by Haji Hadi at Shah Alam when this matter broke out few months ago. As for Eskay who bravely did the Mubahillah, so far no curse or plague descended on him and my guess, he is indeed telling the truth.

One new movie will be release soon - RETURN OF THE OMEGA GIRL.....Not long time ago in our own galaxy......there is a man who is a rebel leader was caught with........and lost his Omega watch...A girl who supposedly....bla..bla..bla.....

Looks like check mate for Anwar Ibrahim finally.   

Friday, 25 November 2011

Kajian terhadap MCA - Parti Liberal Cina yang paling berjasa !

MCA

Konsisten – 96% Markah

MCA ditubuhkan pada 27hb Februari 1949, dengan tujuan utama menyelamatkan orang-orang Cina daripada dihantar pulang ke China oleh pihak penguasa British ketika itu. Selepas pengunduran tentera Jepun daripada Malaya, ramai orang-orang Cina terlibat dengan ideologi komunis dan turut serta di dalam perjuangan Parti Komunis Malaya yang dipimpin oleh Chin Peng. 

Pada masa Malaya berada dibawah jajahan Jepun, orang-orang Cina telah ditindas oleh tentera Jepun. Sebagai menentang penindasan tentera Jepun, orang-orang Cina di Malaya telah menubuhkan MPAJA – Malayan People Against Japanese Army yang merupakan sebahagian daripada Parti Komunis Malaya atau MCP (Malayan Communist Party). 

Selepas Jepun tewas dalam Perang Dunia Kedua, maka MPAJA telah dimansuhkan dan semua ahli-ahlinya menyertai Parti Komunis Malaya dan menentang penguasa British dengan mengadakan perang guerrilla terhadap tentera British. Pihak British mengambil tindakan dengan menangkap orang-orang Cina yang menyokong gerakan komunis. 

Ada yang ditembak mati dan ada yang dihantar pulang ke China. Di dalam kegawatan ini, disebabkan orang-orang Cina adalah kaum yang paling ramai menyertai gerakan komunis secara langsung atau tidak langsung, maka tentera British  mengambil tindakan untuk  mengadakan sekatan ke atas orang-orang Cina.  Disebabkan penyokong-penyokong rata-rata adalah orang-orang Cina maka ini telah membawa kemudaratan ke atas orang-orang Cina lain di Malaya. Kampung-Kampung Baru atau (New Villages) telah dinaikkan khusus untuk orang-orang Cina seperti kem-kem tahanan bagi menyekat sokongan makanan dan ubat-ubatan kepada pengganas komunis yang diberikan oleh penduduk kampung dari kalangan orang-orang Cina yang tinggal  berdekatan dengan pintu-pintu masuk di pinggir-pinggir hutan. 

Mereka semua telah dipindahkan ke penempatan yang dikenali sebagai Kampung Baru dan semua urusan keluar masuk dari dan ke Kampung Baru ini dikawal sepenuhnya oleh tentera British. Maka di dalam kegawatan inilah, Tun Sir Tan Cheng Lok telah menubuhkan Malaysian Chinese Association atau MCA pada 27hb Februari 1949.

Semenjak ditubuhkan , MCA sangat-sangat konsisten didalam memperjuang hak-hak serta kepentingan-kepentingan orang-orang Cina di Malaya pada ketika itu dan Malaysia hari ini. MCA telah menubuhkan sekolah-sekolah Kebangsaan aliran Cina untuk orang-orang Cina di Malaya/Malaysia sejak daripada tahun 1949 lagi.  Semasa orang-orang Cina ditempatkan di Kampung-Kampung Baru, MCA dibawah kepimpinan Tun Sir Tan Cheng Lok telah berusaha bersama ahli-ahli jawatankuasa MCA yang lain bagi mendapatkan bekalan air serta elektrik untuk orang-orang Cina di Kampung Baru. MCA juga telah menguruskan perpustakaan awam untuk orang-orang Cina bagi memastikan pendidikan kepada anak-anak orang-orang Cina tidak terabai. 

Semenjak daripada permulaan tersebut pada tahun 1949 , sehinggalah sekarang, MCA sangat-sangat konsisten di dalam memperjuangkan hak-hak serta kepentingan-kepentingan orang-orang Cina sehingga tertubuhnya MCA Public Complaints Bureau dibawah kepimpinan Datuk Michael Chong yang telah berjaya menyelesaikan banyak kes-kes aduan rakyat bukan sahaja daripada orang-orang Cina malah meliputi keseluruhan kaum di Malaysia. Semenjak ditubuhkan, MCA tidak pernah mengabaikan tanggung-jawab di dalam memperjuangkan hak-hak serta kepentingan-kepentingan orang-orang Cina di Malaysia.

Diantara objektif-objektif MCA yang menjadikan-nya begitu konsisten adalah ;
 • Melindungi serta Mempertahankan Kemerdekaan dan Kedaulatan Malaysia ;
 • Melindungi serta Menyanjung Perlembagaan Malaysia ;
 • Menyanjung dan Mempertahankan Demokrasi Berparlimen serta Kerajaan yang Mewakili Masyarakat Berbilang Kaum di Malaysia.
 • Memperolehi serta Mengekalkan Hak-Hak Kemanusiaan, Pembetulan Ketidak-adilan serta Bantuan kepada yang Kurang Berupaya.;
 • Memastikan Perakuan serta Mengekalkan Hak serta Kepentingan Sah warga Malaysia Berketurunan Cina dan juga Hak serta Kepentingan kaum-kaum lain di Malaysia sepertimana yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia ;
 • Mengekalkan, Mempertingkatkan serta Memantapkan sangka baik dan harmoni  antara warga-warga  Malaysia yang berlainan bangsa bagi memastikan keamanan serta pembangunan sebuah negara yang kuat dan bersatu;
 • Mengekalkan, Mempertingkatkan serta Memantapkan kepentingan politik, sosial, pendidikan , kebudayaan, ekonomi serta  Kepentingan lain warga Malaysia Berketurunan Cina dengan cara yang sah setara dengan perlembagaan Malaysia ;
 • Mempertimbangkan, Membantu dan Menguruskan masaalah yang dihadapi oleh ahli-ahli dan mengambil tindakan-tindakan yang sewajarnya bagi kebajikan dan pembangunan mereka ;
 • Mempromosikan pembangunan dan penggunaan aset-aset ekonomi negara bagi kebaikan warganegara keseluruhan ;
 • Bekerja untuk Mempromosikan Kualiti Gaya Hidup yang Tinggi dengan Meningkatkan Pengeluaran Negara. 
 • Mempromosikan dan Mengekalkan Keadilan Sosial , Kestabilan Ekonomi serta Peluang yang Saksama untuk semua Warga Malaysia ;
 • Menggalakkan , Menubuhkan serta Membangunkan aktiviti-aktiviti kerjasama ;
 • Bekerjasama dengan organisasi politik lain yang mempunyai matlamat yang sama yang berdaftar di Malaysia bagi menggalakkan pertumbuhan sihat politik kepartian ;
 • Mengekalkan penggunaan dan pembelajaran Bahasa Cina serta memastikan penggunaan , pembelajaran dan pengajaran bahasa tersebut tidak dihalang sejajar dengan Artikel 152 Perlembagaan Malaysia ;

Five Pillars Formula for Malaysia to be A Great Nation

By People Against Opposition

These five pillars constitute the country's own enhanced version from what it is now, of a partnership between the public and private sectors to foster economic growth. 

1st Pillar - Provision of Public Mass Education

The government must provide up-to-date education to more and more Malaysians from all walk of life as technology has improved, the country must prepare people to exploit new inventions-from paddy-cultivation machinery to steamship, to assembly lines, to laptops, to the Internet and the latest craze IPad and ICloud. Abolishing PPSMI will only bring the education of this country backwards as English is the soul language for the pursuit of knowledge.

2nd Pillar - Continuous Improvement of Infrastructures

The building and continual improvement of roads, bridges, ports, airports, bandwidth, fiber optic lines, and wireless networks -so that Malaysian workers and firms can communicate and collaborate effectively and deliver their goods and services swiftly and cheaply to their destinations.

3rd Pillar - Total Control to Immigration Doors

We need to control the influx of foreigners to our country by allowing more professionals to come and develop the country to a ratio that exceed the influx of laborers and unskilled workers. We need the best minds in the world to enrich our universities, start new companies, and engineer new breakthroughs from medicine to manufacturing. We are a not a dumping centers for third world refugees.

4th Pillar - Government support for Research and Development

There must be government support for basic research and development which not only increases the store of human knowledge by pushing out the frontiers of basic chemistry, biology, and physics but also spawns new products and processes that will enriched Malaysian entrepreneurs and workers. For the Malaysian economy to keep growing in an information age in which innovation will have a greater economic importance than ever before, research on every front must be more vital than ever before.  

5th - Implementation of Regulations on Private Economic Activities

This implementation includes safeguards against financial collapse and environmental destruction, as well as regulations and incentives that encourage capital flow to Malaysia, lead innovators to flock to this country to lodge their patents and intellectual property because if they know that these things will be protected here than it will inspire small businesses and venture capitalist to start up in Malaysia. 

In short

To change the chapters to our history, these five pillars will make it possible for Malaysians to apply their individual energies, their talents, and their entrepreneurial drive to make themselves , and this country, richer and more powerful. Taken together , the five will make up a uniquely Malaysian formula for prosperity, one in which the government creates the foundations for the risk taking and innovation delivered by the private sector. This will eventually increase the living standard here and make Malaysia the world's greatest magnet for dreamers everywhere.   

Thursday, 24 November 2011

Pakatan Rahsia - Gereja-gereja Sabah dgn PAS dan PKR - Mesti Baca !

Pendedahan !

Melalui sumber-sumber yang boleh dipercayai, satu delegasi gereja-gereja Kristian daripada Sabah telah membuat lawatan bertemu dengan Mursyidul Am Pas - Nik Aziz dan Haji Hadi secara berasingan dua tiga hari lepas. Agenda yang dibincangkan adalah berkenaan dengan sokongan kepada Pakatan Rakyat yang bakal diberikan oleh gereja-gereja di seluruh Sabah kepada Pakatan Rakyat. Apa pula yang dijanjikan oleh dua pemimpin PAS ini kepada delegasi gereja Sabah ini hanya Allah saja yang tahu.

Berikutan kepada pertemuan tersebut, wakil-wakil gereja Sabah ini telah melawat negeri Kedah dan berjumpa dengan beberapa tokoh agama negeri Kedah bagi menyatakan sokongan mereka terhadap Parti Keadlian Rakyat bagi menghadapi PRU ke 13 ini.

Inilah perjuangan untuk menjatuhkan kerajaan Islam Melayu pimpinan UMNO yang sedang rancak dilaksanakan oleh PAS dan PKR dan sehingga kini , orang-orang Melayu yang membuat perancangan ini masih lagi tidak faham bahwa mereka sedang dipergunakan oleh DAP untuk melaksanakan agenda Cina Ekstremis dan juga agenda Kristian yang bakal mentidak-stabilkan keadaan politik serta hubungan kaum-kaum serta agama-agama di Malaysia. 

Apabila gereja-gereja dilobby untuk menyokong parti-parti politik maka dihujung hari jika timbul isu-isu yang mencabar Islam sebagai agama rasmi contohnya penggunaan kalimah Allah dalam Al-Kitab dan isu Gereja memurtadkan orang-orang Melayu, maka kepimpinan PAS dan PKR terpaksa berdiam diri malah menyokong tindakan-tindakan gereja kerana kemaruk  sokongan politik. Inilah yang akan menyebabkan umat Islam di Malaysia ini rasa terhina dan tidak dapat bersuara walaupun umat Islam di Malaysia ini adalah suara majoriti. Raja-Raja Melayu pun akan turut terhina.

Berlainan dengan usaha-sama Barisan Nasional, sokongan yang diberikan tidak bermakna pihak-pihak gereja atau sesiapa sahaja tidak tertakluk kepada sosial kontrak yang telah dipersetujui oleh "founding fathers" yang memang memperakui "ketuanan Melayu" dan mengiktiraf hak-hak Melayu dan Bumiputera. Inilah antara sebab formula BN sentiasa berjaya membawa kestabilan politik di Malaysia semenjak negara mencapai kemerdekaan hingga sekarang tanpa hilang suara majoriti Melayu dengan konsensi perkongisan kuasa dengan bukan Melayu.

Maka memang benarlah bahwa, PAS dan PKR akan membenarkan gerakan Kristiansasi bergerak bebas di Malaysia kerana terhutang budi atas sokongan politik yang diterima daripada gabungan gereja-gereja Kristian di Sabah dan Sarawak kerana Sabah dan Sarawak adalah kunci kepada kemenangan Pakatan Rakyat di PRU 13 mengorak langkah mengambil alih Putrajaya. Sebagai membalas budi gereja-gereja di Sabah dan Sarawak maka sokongan orang-orang Melayu PAS dan PKR akan digadaikan kepada DAP. This is the real unholy alliance of DAP, PAS and PKR.

Inilah yang dimaksudkan dengan kepimpinan ULAMA untuk PAS dan Reformasi bagi PKR dengan menagih sokongan gereja-gereja tanpa memperakui kontrak sosial dan ketuanan Melayu. Syabas PAS dan PKR kerana berusaha untuk menjatuhkan kerajaan Islam Melayu Malaysia. Inilah yang akan membuka laluan kepada sistem dua parti di Malaysia yang akhirnya akan menghancurkan penguasaan Melayu di Malaysia.

Berikutnya PAS dan PKR akan berjumpa pula dengan wakil-wakil agama Buddha, Hindu , Bahai dan mungkin mengiktiraf Ayah Pin dan Arqam semata-mata untuk mendapatkan sokongan politik dan Malaysia akan mempunyai Panca Sila sepertimana Indonesia dan Islam tidak duduk sebagai agama rasmi tetapi hanya dikenali sebagai agama majmuk rakyat. Apabila negara Kebajikan ditolak oleh Pemuda PAS maka sebagai satu gimik politik Nik Aziz kembali kepada Hudud secara acah-acah sahaja dan selepas pilihanraya implementasi hudud akan ditangguh dan orang-orang Melayu akan rasa tertipu semula. PAS dan PKR sanggup menjual agama dengan murah demi meraih sokongan politik bukan Islam atas kebencian kepada UMNO. PAS dan PKR sanggup bakar kelambu kerana marahkan nyamuk.

Jika PAS boleh pertahankan komunis yang mengamal ajaran menolak adanya Tuhan atau agama, tidak mustahil, agama-agama lain diberi iktiraf sebagai agama yang setara dengan Islam di Malaysia demi mendapatkan sokongan politik. Dihujung hari , orang-orang Melayu akan menang sorak dan kampung tergadai di Tanah Melayu angkara PAS dan PKR....


"Dan tidaklah orang-orang Yahudi akan berpuas hati dengan kamu, dan tidak juga orang-orang Kristian, sehingga kamu mengikuti anutan mereka. Katakanlah, 'Petunjuk Allah ialah petunjuk yang benar.' Jika kamu mengikuti keinginan mereka setelah pengetahuan yang datang kepada kamu, maka kamu tidak akan ada, terhadap Allah, wali (pelindung) dan tiada juga penolong." (Quran - Surah Al Baqarah 2: ayat 120)

Wednesday, 23 November 2011

Vice Chanselor UITM - Pejuang Transformasi Anak Bangsa - Dato Prof. Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar


UITM merupakan sebuah universiti tempatan yang sepatutnya bertuah kerana mempunyai seorang Vice Chanselor yang memang berkebolehan serta mempunyai wawasan bagi memajukan UITM ke satu tahap yang boleh membawa universiti tersebut ke piawai " World Class ".

Tidak ramai yang mengetahui tentang sumbangan-sumbanga melalui program-program pembangunan yang telah dilaksanakan oleh UITM semasa dibawah teraju kepimpinan Dato Prof. Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar yang sehingga kini masih menerajui UITM.

Satu penghormatan kepada Malaysia adalah apabila beliau telah dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat daripada University Stuttgart , Jerman yang membawa gelaran Prof.Ing dalam bidang Kejuruteraan Awam yang mengkhusus dalam Kejuruteraan Hydrologi. Beliau adalah orang Asia pertama mendapat ijazah kedoktoran kehormat daripada University Stuttgart selepas hampir lebih 12 tahun menjadi professor lawatan di universiti tersebut.

Setelah lebih 30 tahun berkhidmat di UITM , pejuang anak bangsa ini telah meningkatkan mutu pembelajaran di UITM setelah menjawat jawatan Vice Chanselor sejak dari tahun 2010. Antara program yang betul-betul membawa manfaat kepada anak-anak Melayu dan Bumiputera adalah program Mengubah Destini Anak Bangsa.

Ringkasan Program Mengubah Destini Anak Bangsa

Program Mengubah Destini Anak Bangsa ( MDAB ) secara dasarnya menumpu kepada segala usaha universiti mengubah nasib anak bumiputera miskin. Ini dilakukan menerusi suatu proses pemindahan ilmu secara formal di UiTM. Antara program yang di sediakan ialah program Pra-Diploma yang bertujuan untuk memantapkan lagi pencapaian keputusan SPM pelajar agar seterusnya boleh berjaya dalam program Diploma kelak.


Program Pra Diploma MDAB merupakan program yang dibiayaai khusus bagi pelajar yang miskin  yang  tidak mempunyai cukup kelayakkan kredit  untuk ke program Diploma. Program Pra Diploma telah dimulakan pada semester Julai 2010. 


Program ini terbuka kepada pelajar miskin yang mendapat keputusan SPM sekurang-kurangnya 3 kredit untuk dimasukkan ke program Pra Diploma. Program ini ditubuhkan atas kesedaran bahawa masih terdapat kelompok miskin pelajar Melayu dan Bumiputera yang tidak dapat melanjutkan pelajaran berikutan kos yang semakin menuingkat dan merit kemasukan ke IPT yang semakin tinggi.

Bagi tujuan pembiayaan program MDAB, pihak universiti telah menubuhkan pelbagai bentuk tabung untuk membantu pelajar-pelajar ini. Antaranya ialah tabung pelajar miskin, tabung pembangunan pelajar dan tabung zakat yang bertujuan untuk membantu pelajar yang menghadapi kesukaran kewangan menjalani pengajian di universiti ini.

Pembiayaan yang disediakan ini termasuklah yuran pengajian, elaun sara hidup serta tambang pergi dan balik dari tempat tinggal pelajar ke UiTM. Program ini memberi peluang kemasukan sekurang-kurangnya kepada 5,000 pelajar miskin setiap semester di seluruh negara dengan harapan kelompok pelajar ini dapat mengubah destini kehidupan mereka dan keluarga mereka kelak. Adalah menjadi objektif utama penubuhan UiTM bagi menempatkan pelajar miskin luar bandar untuk mendapatkan pendidikan tinggi dan program MDAB ini membuka ruang untuk pelajar Melayu/Bumiputera bersama-sama menimba ilmu di universiti.

Ini adalah salah satu program yang telah dilaksanakan oleh Dato Prof. Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar di mana dalam perancangan pembangunan 2010-2015 beliau telah merancang dan sedang melaksanakan lebih daripada 120 program-program pembangunan bagi menaik-kan taraf UITM ke tahap "World Class"

Inilah sumbangan seorang wira bangsa yang harus diberi perhatian dan pengiktirafan yang sebenarnya kerana keikhlasan serta dedikasi beliau membawa perubahan kepada UITM. Pihak kami di Blog People Against Opposition berasa bahwa beliau seharusnya diberikan masa serta ruang yang lebih bagi memajukan UITM ke tahap yang dapat dibanggakan.

Syabas  Dato Prof. Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar...

Sila lihat link di bawah ...

Kajian terhadap parti-parti Komponen BN di Sarawak - Peneraju Pembangunan

Parti Pesaka Bumiputera Bersatu - PBB
Sarawak United People’s Party - SUPP
Parti Rakyat Sarawak - PRS
Sarawak Progressive Democratic Party - SPDP

Pembangunan Berterusan – 97% Markah

Parti-parti komponen BN yang menerajui  kerajaan Sarawak telah berusaha keras dalam mengatasi kadar kemiskinan di luar bandar. Keadaan mukabumi Sarawak serta saiz negeri yang besar dimana hampir 5,000 rumah panjang terletak berjauhan antara jarak 30-50 batu dengan penduduk tidak melebihi 100 keluarga tidak menjadi penghalang bagi  kerajaan negeri untuk mengimbangkan pembangunan antara kawasan bandar dan luar bandar, terutamnya mengurangkan kadar kemiskinan dikalangan penduduk bandar dan luar bandar. Program pembangunan ekonomi dan sosial yang dilaksanakan oleh parti-parti komponen BN yang menerajui  kerajaan di Sarawak telah menghasilkan pembangunan yang mendadak dalam meningkatkan kualiti hidup penduduk Sarawak yang terdiri daripada pelbagai kaum dan etnik.

Pendapatan Dalam Negeri Kasar (KDNK) telah mencecah melebihi RM 29 billion selepas daripada tahun 1999 dan ianya meningkat setiap tahun sehingga sekarang.  Kadar pembangunan peratusan tahunan unjuran KDNK Sarawak adalah 9.7% , diantara kadar KDNK yang paling tinggi di Malaysia. Sarawak dilaporkan negeri ke-3 terbaik dari segi pembangunan di Malaysia berbanding dengan lain-lain negeri. Pembangunan dan perubahan besar dalam landskap sosial dan ekonomi masyarakat luar bandar Sarawak, terutamanya kaum Dayak, jelas menunjukkan kejayaan besar strategi dan program pembangunan yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri dengan kerjasama dan bantuan kerajaan Persekutuan.

Kerajaan negeri  juga didapati menjalankan pelbagai program untuk mendidik penduduk luar bandar dalam konteks kesihatan, penyediaaan makanan dan peraturan kesihatan atau sanitation. Program ‘ Sejahtera Task Force (STF) yang meliputi 3 agensi kerajaan, iaitu Jabatan Pertanian, Kesihatan dan Pendidikan , telah berusaha mengatasi masalah kemiskinan dan kekurangan zat makanan di kalangan penduduk yang tinggal di tebing-tebing sungai di Sarawak.

Projek ‘Applied Food & Nutrition Project (AFNP)’ juga dijalankan untuk menyedarkan kumpulan masyarakat di luar bandar terhadap penyediaan makanan yang berzat dan peraturan kesihatan baik . Dengan strategi dan peruntukan yang besar yang diperuntukkan oleh kerajaan negeri Sarawak untuk pembangunan luar bandar, kadar kemiskinan telah dikurangkan daripada 64.4 % pada tahun 1976, 37.3 % pada tahun 1984 dan 29 % pada tahun 1987 dan  kurang daripada 7 % pada masa sekarang. Ketua Menteri Sarawak Pehin Tan Sri Haji Abdul Taib Mahmud , dilaporkan menyalurkan hampir 40 % peruntukan badjet negeri untuk pembangunan sektor luar bandar berbanding 18.7 % untuk pembangunan sektor bandar .

Sehubungan ini, kerajaan Persekutuan dan negeri Sarawak telah merangka dan melaksanakan pelbagai program pembangunan untuk mengurangkan kadar kemiskinan dan meningkatkan pendapatan di kalangan 2.5 juta penduduk luar bandar Sarawak, terutamanya dikalangan golongan yang dikenalpasti sebagai kumpulan miskin tegar. Malah kerajaan Persekutuan telah melaksanakan Program ‘Income Raising Programme’ dengan peruntukan RM115.64 juta (RMK9) untuk meningkatkan pendapatan bulanan kumpulan tersasar di Sarawak dan Sabah.

Parti-parti komponen BN yang menerajui  kerajaan Sarawak juga telah memperuntukkan sejumlah RM37.79 juta untuk melaksanakan program latihan kemahiran melalui “Skill and Career Training Programme” bagi golongan sasar, terutamanya daripada kumpulan miskin tegar. Tambah lagi, peruntukan sejumlah RM682.44 juta juga dilaporkan telah dikhaskan melalui “Housing Aid Programme” untuk membina 24,221 unit rumah di Sarawak dalam jangka masa 2 tahun (2010- 2012 ) . Kerajaan dibawah konsep Projek Lonjakan Mega yang bertersakan konsep ‘agropolitan’ telah melaksanakan strategi pembangunan tanah berintegrasi untuk mempercepatkan pembangunan ekonomi di kawasan yang dikenalpasti sebagai kawasan yang didiamin oleh kumpulan miskin tegar.

Sementara itu, dibawah kepimpinan kerajaan negeri Sarawak ,  beberapa strategi dan program untuk membangunkan masyarakat luar bandar di seluruh Sarawak telah dirancang dan ada yang telah pun dilaksanakan berperingkat-peringkat secara aktif. Antaranya, pembinaan 2819 km di Sarawak yang akan memberi faedah kepada 3.3 juta penduduk.  Kerajaan negeri juga sedang mempertimbangkan kaedah untuk memberi hak milik tanah kepada masyarakat Orang Asli dan Bumiputera di Sarawak untuk membolehkan mereka membuat pertanian secara bersepadu.

Bekalan elektrik yang disediakan di Sarawak melebihi 89% (2010). Kemudahan elektrik di kawasan luar bandar akan diperluaskan untuk meliputi penyambungan bekalannya ke 76,000 buah rumah di Sarawak. · Bekalan Air yang disediakan di Sarawak meliputi melebihi  88% (2010). Air bersih akan disalurkan ke hampir 95% untuk penduduk di luar Bandar di Sarawak.  
Beberapa institusi pengajian tinggi awam tempatan yang telah diwujudkan menunjukkan pendidikan menjadi keutamaan penting Sarawak dalam mempromosikan wawasan bagi merealisasikan ekonomi berasaskan pengetahuan. Antara institusi pengajian tinggi itu adalah Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Institut Teknologi MARA (UiTM), Universiti Tunku Abdul Razak (UNITAR), Swinburne Institute of Technology University (kampus induk di Melbourne, Australia), Curtin University, Miri (kampus induk di Perth, Australia) dan Universiti Putra Malaysia, Bintulu.

Parti-parti komponen BN yang menerajui  kerajaan Sarawak  berkomited untuk meningkatkan punca pendapatan isi rumah 40% terendah tanpa mengira kaum,latarbelakang atau lokasi melalaui program bina pendapatan dan bina upaya kumpulan kurang bernasib baik. Pendapatan per.kapita bagi Sarawak sekarang ini adalah RM 30’318.00. Berdasarkan angka itu, ia jelas menunjukkan bahawa Sarawak memainkan peranan penting dalam memastikan sumbangan dalam meraih kisah kejayaan transformasi Malaysia dan yang demikian, kerajaan negeri  telah memberi tumpuan dan berusaha gigih membangunkan negeri itu.

Selain itu, Parti-parti komponen BN yang menerajui  kerajaan Sarawak telah melancarkan projek pembangunan SCORE atau The Sarawak Corridor of Renewable Energy, yang menumpukan kepada pembangunan industri oleh pelabur dalam negeri dan luar negara. Projek ini dijangka akan membuka pelbagai peluang ekonomi, perdagangan dan pekerjaan kepada rakyat Sarawak dalam meningkatkan pendapatan mereka menjelang tahun 2020.

Sembilan teras yang ditekankan dalam manifesto Barisan Nasional dalam pilihanraya raya Sarawak 2011  jelas menunjukkan kerajaan negeri Sarawak serius dan komited untuk membantu penduduk Sarawak. Satu wawasan berani adalah untuk memastikan Sarawak berada di landasan ke arah menjadi sebuah negeri terkaya di Malaysia. Teras utama lain adalah memelihara keamanan, keharmonian, kestabilan dan tadbir urus yang baik; memelihara alam sekitar, budaya, warisan dan kepercayaan semua kaum; menyediakan peluang pekerjaan untuk semua; menjana lebih banyak peluang perniagaan untuk semua; menyediakan peluang pendidikan untuk anak-anak; menjamin hak rakyat ke atas tanah mereka dipelihara; meningkatkan mutu dan kualiti hidup golongan yang miskin dan kurang bernasib baik; dan memastikan mutu jalan raya, bekalan air dan elektrik, khidmat kesihatan dan perumahan sentiasa dipertingkatkan.


Ong Kim Swee - Winnable Candidate !

Apa itu Gagasan 1Malaysia ?

Gagasan 1Malaysia diperkenalkan pada 3hb April 2009 oleh Perdana Menteri Malaysia ke-enam, Dato’ Seri Najib Tun Abd.Razak. 1Malaysia digagaskan sebagai satu formula untuk memastikan aspirasi negara iaitu “Wawasan 2020” dapat dicapai. Gagasan 1Malaysia berpaksikan prinsip “Rakyat Didahulukan , Pencapaian Diutamakan” bertujuan melahirkan bangsa Malaysia yang lebih berdaya tahan dan mampu menghadapi cabaran globalisasi yang melanda dunia ini.

Objektif Utama Gagasan 1Malaysia

1Malaysia adalah satu gagasan bagi mewujudkan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum, berteraskan beberapa nilai penting yang seharusnya menjadi amalan setiapa rakyat Malaysia.

1Malaysia adalah penerusan agenda pembinaan negara menerusi perpaduan yang utuh dalam kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

Dua Aspek Utama Dalam 1Malaysia

Gagasan 1Malaysia akan terlaksana dalam dua aspek utama seperti yang berikut ;

ASPEK PERTAMA : PENERAPAN TERAS TERAS PERPADUAN

Teras perpaduan akan menguatkan semangat bersatu padu dalam kalangan rakyat berbilang kaum. Teras perpaduan ini didukung oleh nilai-nilai murni yang seharusnya mendasari cara hidup rakyat Malaysia.

ASPEK KEDUA : PENERAPAN NILAI-NILAI ASPIRASI

Teras Nilai-nilai Aspirasi akan membantu dalam mewujudkan tenaga kerja yang berdaya maju dan mampu bersaing dalam persekitaran global dan seterusnya membantu melonjakkan kedudukan ekonomi negara ke tahap yang lebih kukuh dan matang.
TIGA PRINSIP – TERAS PERPADUAN

1Malaysia disandarkan kepada tiga prinsip TERAS PERPADUAN dalam memperkukuhkan perpaduan nasional seperti yang berikut ;

1.       PENERIMAAN
Menerima hakikat bahwa rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum yang mempunyai kepelbagaian dari segi cara hidup, amalan dan kebudayaan. Rakyat harus menerima antara satu sama lain sebagai rakan setia.

2.       KENEGARAAN
Konsep perpaduan semangat nasionalisme dan cinta akan negara menjadi asas pembentukkan 1Malaysia.

3.       KEADILAN SOSIAL
Memberikan kebajikan dan aspek-aspek sosial yang penting secara adil tanpa mengira latar belakang atau agama. Setiap wakil rakyat bertindak melepasi sempadan kaum masing-masing dan melebarkan perkhidmatan kepada kaum-kaum lain.

LAPAN – NILAI ASPIRASI

1.       BUDAYA BERPRESTASI TINGGI
Setiap perkara dan tugas dilakukan secara cemerlang.

2.       BUDAYA KETEPATAN
Mencapai status negara maju dengan menepati waktu dan mengutamakan kecekapan dalam melaksanakan semua tugas dan kewajipan.

3.       BUDAYA ILMU
Rakyat memiliki ilmu pengetahuan yang tinggi dan terkini serta kesediaan untuk menimba ilmu secara berterusan.
  
4.       INTEGRITI
Rakyat memiliki integrity yang tinggi yang mencakupi nilai-nilai murni seperti amanah, bersih dan cekap dalam melaksanakan tugas dan tanggung-jawab.

5.       KETABAHAN
Rakyat memiliki sifat berdedikasi , penuh iltizam, azam dan tekad serta tidak mudah mengaku kalah dalam mengharungi masaalah dan cabaran.

6.       KESETIAAN
Rakyat harus memiliki kesetiaan yang sepenuhnya terhadap negara dan sedia berbakti dan berkorban demi negara.

7.       KEBIJAKSANAAN
Rakyat harus menghadapi sebarang masaalah secara penuh berhemah dan teliti bagi mengelakkan sebarang konflik antara kaum.

8.       BUDAYA INOVASI
Rakyat haruslah berinovasi, iaitu memiliki sifat-sifat seperti berani berubah untuk kebaikan, berani mencari penyelesaian baru dalam menangani masaalah dan sentiasa perintis dalam apa jua lapangan.

Kenapa Anwar Ibrahim perlu menjatuhkan Gagasan 1Malaysia ?


1 Malaysia adalah satu konsep yang telah dianjurkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib yang bertujuan mewujudkan perpaduan serta penerusan kepada agenda pembinaan Negara. 1 Malaysia mampu menjadi pemangkin kepada teras perpaduan rakyat Malaysia. Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang amat yakin jika 1Malaysia Berjaya, maka tidak ada ruang bagi Pakatan Rakyat untuk bertapak di Malaysia sebagai sebuah Barisan yang mampu menjadi alternatif kepada Barisan Nasional. Antara lain maka disamakan 1 Malaysia dengan 1 Israel bagi membunuh aspirasi yang dibawa oleh konsep 1Malaysia ini kerana 1Malaysia adalah ancaman kepada Pakatan Rakyat.  Anwar Ibrahim menuduh bahwa 1Malaysia di copy and paste daripada konsep 1Israel dan telah digubal oleh firma Public Relations – Apco Worldwide Inc.

Laporan - KUALA LUMPUR 23 Dis 2010

Penipuan dan pembohongan yang sering dilakukan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim makin terserlah berikutan penafian Apco Worldwide berhubung pembabitan dengan 1Malaysia yang menjadi modal politik kepada pembangkang untuk menghentam Datuk Seri Najib Tun Razak dan barisan Nasional (BN).

Ketua Penerangan UMNO Melaka, Datuk Idris Haron menyifatkan penafian yang dibuat oleh Apco Worldwide itu menyerlahkan lagi pembohongan Anwar selama ini termasuk berbohong di Dewan Rakyat sehingga digantung selama enam bulan.

“Apa lagi yang Anwar hendak nafikan, surat Apco Worldwide itu juga satu pembohongan, saya yakin Anwar akan manafikan wujudnya surat itu dan akan mereka-reka cerita dan mungkin menuduh surat itu sudah dirancang.

“Sebenarnya pembohongan dan penipuan Anwar bukanlah perkara baru, bermacam-macam helah dilakukan untuk mendapat simpati dari rakyat, dahulu keitka pembicaraan kesnya di mahkamah, dia pakai penyokong leher, tetapi apabila balik ke penjara dia tanggal benda  tu, ada gambar diedarkan mengenai perkara tu.

“Dulu heboh nak ambil alih Putrajaya pada 16 September, ramai ahli parlimen kita akan melompat ke pakatan pembangkang, tetapi bila tiba masa perkara itu tak berlaku, pelbagai alasan diberi, sebaliknya apa yang berlaku, wakil rakyatnya yang keluar PKR beramai-ramai,” katanya kepada UMNO-Online.

Semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz mendedahkan surat surat dari Apco Worldwide bertarikh 19 Ogos 2010 ditandatangani Ketua Eksekutif Apco Rantau Eropah, Timur Tengah dan Asia, Brad Staples bahawa firma itu dilantik kerajaan Malaysia bagi menyediakan khidmat komunikasi  bukan menggubal  konsep 1Malaysia seperti yang dituduh oleh Anwar Ibrahim.

Surat itu itu menyatakan Apco tidak pernah terlibat mencipta gagasan 1Malaysia atau mempunyai kaitan dengan One Israel seperti yang didakwa Anwar sebelum ini dan juga bukti kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen untuk mewujudkan kes prima facie terhadap Anwar dalam prosidingnya sebelum ini.

Beliau juga Ahli Parlimen Tangga Batu berkata  pembohongan dan penipuan Anwar berlaku di mana-mana bukan sahaja ketika berceramah, malah pembohongan itu turut dilakukan ketika di dewan Rakyat.

“Pembohongan Anwar ni bukan perkara baru, bermacam-macam pembohongan yang dibuat untuk mengaburi rakyat supaya rakyat benci kepada BN, malah dalam partinya pun turut berlaku pembohongan.

“Kes pengantungannya turut dijadikan modal untuk berbohong, dia menuduh tidak diberi peluang ketika di Dewan Rakyat sedang sudah diberi peluang membela diri tapi disalah guna oleh pembangkang yang cuba menggagalkan hukuman itu,” katanya.

Idris berharap rakyat sedar dengan apa yang dilakukan oleh Anwar dan tidak terpedaya dengan tipu helah serta janji kosong yang dibuat olehnya serta pakatang pembangkang dan akhirnya tidak mampu ditunaikan. 

-Media Alternatif.
.......................

Persoalan sekarang, kenapa Anwar Ibrahim beria-ia untuk menghancurkan 1Malaysia ?  Mungkin Anwar Ibrahim telah mendapat maklum balas daripada rakan-rakan di Amerika Syarikat yang membantu beliau untuk menyusun strategi politiknya untuk menjadi Perdana Menteri telah member arahan supaya beliau menjatuhkan 1Malaysia kerana konsep tersebut adalah satu konsep yang mempunyai potensi untuk melonjak semula perkongsian pintar Barisan Nasional dibawah kepimpinan Dato Seri Najib Tun Razak. 

1Malaysia adalah rebranding untuk Barisan Nasional yang memang diakui oleh Anwar Ibrahim kerana beliau telah bersusah payah untuk mendapatkan maklumat walaupun bukan maklumat primer (utama) dan disulam dengan penipuan semata-mata untuk menjatuhkan 1Malaysia. Inilah politik Anwar Ibrahim , Ketua Pembangkang kerana ingin mempertahankan perjuangan politik sanggup menjatuhkan satu gagasan yang boleh membawa kebaikan kepada seluruh rakyat Malaysia. 

Tujuan pembangkang adalah untuk mengkritik kerajaan jika dasar-dasar yang dibawa oleh kerajaan tidak memberi manfaat kepada rakyat. 1Malaysia jelas membawa kebaikan bagi rakyat Malaysia seharusnya disokong oleh pembangkang jika pembangkang mempunyai kredibiliti yang berteraskan prinsip. Dari sudut ini maka amat jelaslah bahwa Pakatan Rakyat adalah gabungan parti-parti cap ayam No 1 di Malaysia.