Friday, 14 December 2012

PAS dah jadi HAPRAK !


Di sunting daripada artikel asal oleh - YB Zulkifli Noordin...14 Disember 2012


Dominan bermakna mempunyai pengaruh, autoriti atau kawalan yang utama keatas sesuatu. Apabila seseorang menyatakan dia adalah dominan, bermakna dia punya pengaruh, autoriti dan kawalan utama dalam menterjemahkan kehendak dan kemahuannya. Apabila sebuah parti politik menyatakan ia adalah parti dominan, bermakna parti itu mempunyai pengaruh, autoriti dan kawalan untuk menterjemah dan melaksanakan falsafah, dasar dan agenda parti itu; dan ia dihormati oleh parti yang duduk dibawah dominasinya!

Itulah yang berlaku kepada UMNO. Apabila UMNO menjadi parti dominan didalam Barisan Nasional, maka UMNO mempunyai pengaruh, autoriti dan kawalan utama untuk melaksanakan dan menterjemahkan falsafah, dasar dan perjuangan parti UMNO – iaitu membela dan memartbatkan bangsa Melayu dan Islam, disamping menjaga kebajikan dan kepentingan agama dan bangsa lain. Dan ia dihormati komponennya!

Dan UMNO telah membuktikan status dominannya dalam BN dengan melaksanakan dasar dan agenda perjuangan Melayu-Islam sejak penubuhannya pada 11 Mei 1946 sehingga kini.

Daripada mendapatkan kemerdekaan untuk negara secara aman, memastikan Islam menjadi agama negara, meletakkan syariat dan institusi Islam lebih tinggi dalam Perlembagaan dan dasar negara, membela & memartabatkan bangsa Melayu melalui Dasar Ekonomi Baru, Dasar Transformasi Negara; disamping menjaga kebajikan dan kepentingan kaum dan agama lain didalam Malaysia, UMNO telah berjaya membuktikan ia bukan sahaja parti yang dinamik dan pragmatik, malah ia adalah parti yang dominan dan dihormati kawan, digeruni lawan!

Dan penghormatan parti komponen lain terhadap UMNO sebagai parti dominan sangat jelas.

Sewaktu MCA menghadapi krisis kepimpinan akibat persengkataan antara Tan Koon Swan dan Neo Yee Pan, pemimpin UMNO, Allahyarham  Tun Ghafar diberi mandat oleh MCA untuk menjadi Presiden sementara MCA! Dan Tun Ghafar berjaya menyelesaikan masalah kepimpinan MCA sehingga MCA kembali bersatu!

Sewaktu MIC menghadapi krisis kepimpinan, sekali lagi pemimpin UMNO diberi amanah memimpin dan membimbing MIC keluar daripada kemelut itu. Dan sekali lagi pemimpin UMNO berjaya menyelesaikan masalah kepimpinan MIC.

UMNO tidak mengkhianati rakan komponennya! UMNO tidak mengambil kesempatan daripada masalah dalaman yang dihadapi rakan BN! UMNO tidak menikam parti kawan daripada belakang. Malah UMNO menjadi 'abang' yang begitu setia dan sanggup berkorban untuk 'adik-adiknya' didalam Barisan Nasional!

Dan sewaktu UMNO menghadapi krisis kepimpinan sehingga diharamkan pada tahun 1988, dengan segera rakan komponen MCA, MIC dan lain-lain bermesyuarat mengambil-alih secara sementara kepimpinan BN untuk selama beberapa minit, sebelum membuat keputusan menyerahkan semula kepimpinan BN kepada Presiden UMNO Baru Tun Dr. Mahathir Mohamed!

Itu maknanya UMNO parti dominan! Itu maknanya UMNO parti tunggak! Itu maknanya UMNO parti tunjang! Parti yang dihormati kawan, tetapi digeruni lawan!

Sekarang PAS mendakwa ia sebagai parti dominan didalam pakatan pembangkang! PAS mendabik dada sebagai parti tunggak! PAS mengaku sebagai parti tunjang dalam pakatan pembangkang! Sehingga PAS sanggup membuat usul untuk memamak-bendaharakan presidennya Datuk Seri Hadi Awang menggantikan Anwar Ibrahim!

Persoalannya, benarkah dakwaan PAS itu? Benarkah PAS boleh menjadi parti alternatif untuk umat Melayu-Islam menggantikan UMNO? Benarkah umat Islam-Melayu wajib membantu PAS dengan mengundi mereka didalam PRU-13 nanti!

Mari kita kupas dan huraikan persoalan ini secara fakta dan bukti!

Keputusan Exco Kerajaan PAS Kelantan untuk menggantung, menilai dan mengkaji semula undang-undang PBT berkaitan pengharaman lelaki bercampur wanita setelah tercetusnya isu salon non-Muslim yang disaman kerana membenarkan tukang gunting wanita menggunting rambut pelanggan lelaki menimbulkan satu polemik yang lebih besar!

Saya menjangka undang-undang pengasingan jantina tersebut yang sudah ujud sejak PAS memerintah Kelantan pada tahun 1991 itu akhirnya akan ditalkinkan tidak lama lagi setelah dikritik hebat baru-baru ini.

Saya cukup yakin Kerajaan Datuk Nik Aziz TIDAK membuat keputusan tersebut akibat teguran UMNO; almaklumlah UMNO bukan sahaja parti yang telah dikafirkan, malah dimurtadkan baru-baru ini. Takkan Nik Aziz nak dengar nasihat orang yang dikafir-murtadkan?

Saya juga cukup yakin keputusan Kerajaan Datuk Nik Aziz itu BUKAN kerana tekanan daripada Chua Soi Lek mahupun Palanivel, apatah lagi Koh Tsu Koon! Mereka bukan rakan-kapir yang sekatil-sebantal dengan PAS! Malah kerana bersepakat dengan merekalah UMNO diisytihar dan dipatwakan kafir dan tak layak masuk sorga!

Keputusan Kerajaan Datuk Nik Aziz tersebut dibuat setelah menerima kritikan, tekanan dan desakan daripada rakan sekatil dan sebantal mereka iaitu kepimpinan parti cauvinis rasis DAP! Rata-rata pemimpin cauvinis DAP ini menempelak tindakan Kerajaan Datuk Nik Aziz itu. Dan tekanan bertambah berat apabila Dewan Himpunan Penyokong Non-Muslim PAS Pusat turut membantah dan menegur tindakan Kerajaan PAS Kelantan!

Apakah maksud ini semua? Maknanya PAS bukan parti dominan! Maknanya PAS bukan parti tunggak! Maknanya PAS hanya sekadar 'khadam pak turut' kepada kehendak DAP! Itulah maksudnya!

Jangan kata undang-undang yang dah berumur lebih 20 tahun boleh ranap, perjuangan Negara Islam yang menjadi modal politik PAS pun akhirnya bungkus! Semuanya demi mengejar undi non-Malay, non-Muslim! Dan PAS beriman dengan keyakinan bahawa DAP boleh membantu mereka mendapat undi non-Malay & non-Muslim! PAS berakidah bahawa melukakan hati DAP bermakna sayonara kepada undi non-Malay & non-Muslim! Maka bagi PAS, demi mahligai Putrajaya, mereka tiada pilihan, wajib tunduk, sami' na wa ato'na kepada kehendak DAP!

Saya melihat isu mutakhir ini sebagai bukti jelas betapa laungan pimpinan PAS bahawa mereka adalah parti dominan didalam pakatan pembangkang adalah sekadar retorik politik sahaja! Malah angan-angan PAS sebagai kononnya parti dominan sehingga menyebabkan mereka membuat usul untuk memperdana-menterikan Datuk Seri Hadi Awang, yang ternyata syiok dengan tawaran jawatan mahkota Putrajaya tersebut hanyalah sekadar fantasi dan ilusi semata-mata!

Bertambah sedih para pelakon sitkom Lawak Senario apabila PAS mengumumkan bahawa mereka kini adalah parti alternatif bagi orang Melayu-Islam menggantikan UMNO! Konon skrip lawak mereka menyatakan PAS adalah tunjang kepada pakatan pembangkang masakini sebagaimana UMNO didalam Barisan Nasional! Malah dilawakkan lagi bahawa orang Melayu-Islam wajib membantu dengan mengundi PAS dalam PRU-13 sebagai sandaran dan harapan baru menggantikan UMNO!

Persoalan besarnya - betulkah PAS dominan?

Dan jawapannya jelas BIG NO! TIDAK!!!

Buktinya ?

1. Kita tengok apa jadi kepada Kerajaan PAS Kedah. Kerajaan yang dominan ialah PAS, kerana ADUN PAS paling ramai, dan ADUN DAP hanya seorang sahaja. Dalam keadaan itu, Kerajaan PAS Kedah sepatutnya tidak ada masalah untuk melaksanakan segala dasar dan agenda PAS.

Sebaliknya, lain yang berlaku! Contohnya, apabila Kerajaan PAS Kedah mengumumkan akan merobohkan sebuah pusat penyembelihan babi di Kota Setar, ADUN DAP tersebut telah membantah dan memberi katadua kepada Kerajaan PAS Kedah - tarik balik arahan tersebut atau beliau akan bawa DAP Kedah keluar! Akhirnya, Kerajaan PAS Kedah membatalkan arahan tersebut. Hanya seorang ADUN DAP boleh meletakkan Kerajaan PAS Kedah atas lutut dengan satu gertakan sahaja!

Dominan ke namanya tu ?

2. Kita tengok pulak apa jadi bila Kerajaan PAS Kedah mengeluarkan arahan supaya semua pusat hiburan wajib ditutup sepanjang bulan Ramadhan! Hanya dengan satu bantahan daripada DAP, arahan tersebut dibatalkan! Maka berpestalah pusat hiburan di Kedah sepanjang bulan Ramadhan!

Dominan ke namanya tu ?

3. Mutakhir, Kerajaan PAS Kedah mengeluarkan arahan supaya semua papan-tanda iklan yang mengandungi gambar wanita yang tidak berpakaian sopan hendaklah diturunkan! Yup, belum sempat Karpal Singh batuk, arahan itu segera ditarik balik bila ada suara membantah daripada DAP!

Dominan ke namanya tu ?

4. Mari kita beralih ke Pulau Pinang. Teman tak bercadang nak bariskan segala peristiwa yang berlaku untuk membuktikan betapa hinanya PAS pada pandangan mata Guaneng dan juak-juak DAPnya. Cukup sekadar kita tengok bagaimana cara mereka melayan satu-satunya ADUN PAS di Pulau Pinang! Yup, PAS hanya ada satu sahaja ADUN di Pulau Pinang. YB Ustaz Saleh Man, ADUN Permatang Pasir yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri.

Sepatutnya dalam ertikata perkongsian yang telus dan harmoni serta saling hormat menghormati sebagaimana yang diamalkan dalm BN yang ditunjangi UMNO, Kerajaan DAP Pulau Pinang wajib memberikan tempat kepada satu-satunya ADUN PAS! Sebagaimana yang dibuat oleh UMNO, masih mengambil pimpinan MIC, MCA dan Gerakan yang tewas dalam pilihanraya; diberikan tempat didalam Kerajaan bertaraf Menteri! Itu namanya dominan! Bukan sahaja dominan, tetapi menghormati rakankongsi dalam persefahaman yang ikhlas!

Tetapi tidak dalam pakatan songsang DAP-PKR-PAS ini! Satu-satunya ADUN PAS di Pulau Pinang, langsung tidak diberi muka dalam barisan Exco Kerajaan DAP! Sepatutnya PAS yang dilabelkan sebagai parti Islam, paling koman mangkuk pun ADUN nya patut diberi jawatan Exco menjaga portfolio hal-ehwal Islam! Malah itulah bahan kempen semasa PRK Permatang Pasir! Tetapi tidak! ADUN PAS yang juga bos PAS Pulau Pinang langsung tak diberi muka oleh Kerajaan Guaneng!

Sebaliknya Malek Kasim, ADUN PKR Batu Maung yang dilantik memegang jawatan Exco Hal Ehwal Agama Islam! Malek Kasim? ADUN PKR yang bukan lulusan daripada jurusan agama Islam pun. Yang bukan datang daripada Al Azhar. Yang datang daripada parti PKR, parti yang ketuanya berfahaman pluralisma dan liberal. Parti yang nak beri kebebasan kepada orang Melayu pilih agama lain selain Islam!

Ini bukan sahaja membuktikan PAS bukan parti dominan, malah PAS hanyalah di anggap sebagai parti keldai tunggangan sahaja! Ini adalah satu penghinaan besar kepada PAS! Bak kata pepatah Melayu, PAS ini adalah parti yang dia ujud pun tak menambah, dia tiada pun tak mengurang! Mungkin doa dan impian presiden PAS untuk menjadi khadam sudah pun tertunai!

Jadi, dominan ke namanya tu ?

5. Kalau kita tukar angin tengok ke Selangor, bertambah lagi gerun kita ! PAS ada 8 ADUN dalam negeri Selangor. Bermakna PAS adalah parti 'king-maker'. Kerana jika PAS menarik diri daripada pakatan songsang ini, Kerajaan pakatan luar tabi'e ni akan tumbang dan hancur ! Yup..Kerajaan PKR-DAP Selangor boleh ditumbangkan oleh ADUN-ADUN PAS jika mereka bersatu!

Dalam keadaan itu, sudah tentu kita mahu melihat PAS boleh memainkan peranan dominan, sekurang-kurangnya dalam memastikan kepentingan dan kebajikan umat Melayu-Islam terbela dan dipertahankan! Dengan kedudukan sebagai 'king-maker' itu, kita sepatutnya boleh meletakakan harapan PAS boleh 'tunjuk taring' dan 'bersuara lantang' melaksanakan agenda dan dasar perjuangan PAS yang kononnya mahu menjadi parti alternatif umat Melayu-Islam menggantikan UMNO!

Tapi apa yang terjadi sebaliknya! YB Datuk Hasan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor yang juga Exco Hal-Ehwal Agama Islam Selangor mendapati bukan sahaja beliau berdepan dengan kekangan dan kesukaran oleh rakan komponen DAP-PKR didalam melaksanakan dasar dan agenda Islam-Melayu, malah beliau turut berdepan dengan sabotaj dan khianat daripada parti dia sendiri!

Cubaan Datuk Hasan Ali membersihkan Bandaraya Shah Alam, Bandar Anggerik kebanggaan Melayu-Islam Selangor daripada unsur arak dan maksiat yang makin bercambah sejak pakatan pembangkang memerintah ternyata kecundang! Menggunakan kuasa dan kedudukannya sebagai Exco Agama, dan berbekalkan kedudukan PAS sebagai 'king-maker' di Selangor, Hasan Ali dengan kerjasama PBT Majlis Bandaraya Shah Alam menjalankan operasi pembersihan dengan merampas arak yang dijual secara bebas di kedai-kedai serbanika di Shah Alam.

Kita ingatkan ahli dan penyokong PAS akan bertakbir sakan! Al maklumlah pernah ada antara mereka yang membuat kenyataan, 'hari ni memerintah Selangor, esok kilang arak tutup'! Maka orang Melayu-Islam Selangor, khususnya di Shah Alam tumpang kagum dengan keberanian Hasan Ali mempertahankan 'kesucian' bumi Shah Alam.

Tapi apa jadi? Tak sampai beberapa hari, kaum cauvinis dan rasis DAP mula melalak dan memekak! Mereka menuntut arahan Hasan Ali dibatalkan, dan arak itu dipulangkan kembali kepada kedai-kedai serbanika itu. Umat Melayu-Islam ingatkan tentu para mujahidin dan para demonstran PAS akan turun berlarak di Shah Alam, mungkin juga sampai membaringkan badan diatas jalan untuk menghalang kereta Ronnie Liu daripada berjalan!

Tak, sebaliknya umat Melayu-Islam menjadi kecewa dan hampa. MBSA diarah memulangkan semula arak tersebut. Bayangkan betapa hina dan aibnya kita umat Melayu-Islam bila melihat lori MBSA terpaksa memulangkan semula arak-arak yang dirampas itu ke kedai-kedai serbanika! PAS muncul sebagai parti yang hanya sekadar boleh ber'take-beer' sahaja sekarang !

Dominan ke namanya tu ?

6. Kemudian kita tengok pula isu serangan terhadap aqidah umat Melayu-Islam. Hasan Ali, selaku Exco Agama Islam Selangor menerima maklumat bahawa Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) melakukan dakyah dan cuba memurtadkan beberapa orang Melayu-Islam. Berdasarkan itu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang duduk dibawah portfolio Hasan Ali telah melakukan siasatan di DUMC. JAIS mendapati aduan itu betul, dan menemui beberapa dokumen dan individu yang terlibat. Maka JAIS pun bertindak!

Apa jadi ? Sekali lagi umat Malayu-Islam mengharapkan PAS akan mengambil tindakan tegas kerana ini membabitkan isu aqidah! Apa lagi yang lebih besar selain masalah aqidah! Serangan terhadap aqidah umat Islam sama saperti mengisytiharkan perang terhadap Islam! Umat Islam-Melayu mengharapkan PAS tidak akan berkompromi!

Sebagaimana umat Melayu-Islam melihat PAS & UMNO bersama melakukan bantahan besar-besaran semasa isu IFC, isu murtadnya Noraishah Bukhori, murtadnya Hartini Kamarudin, murtadnya Azlina Jailani @ Lina Joy! Umat Melayu-Islam tidak sabar mendengar pengumuman jihad oleh PAS!

Pheewwww..sebaliknya pula yang berlaku! Hasan Ali dimaki-hamun! Hasan Ali dicerca! Hasan Ali dihina! Hasan Ali ditohmah tidak pandai berpolitik! Hasan Ali difitnah tidak tahu menghormati hak gereja dakyah! Hasan Ali dikutuk tidak memahami parasaan DAP! Hasan Ali didakwa akan menyebabkan PAS hilang undi, hilang kerusi! Hasan Ali dikatakan mengidap penyakit 'undersiege mentality'! Hasan Ali menjadi kucing kuranp didalam PAS dan pakatan songsang!

Akhirnya Hasan Ali dipecat! Tanpa notis, tanpa tunjuk-sebab, tanpa boleh bela diri, tanpa dipanggil mesyuarat! Hasan Ali dihalau daripada PAS macam anjing kurap!

Apa dosa Hasan Ali? Adakah Hasan Ali meliwat mana-mana jambu? Adakah Hasan Ali main kondang kondi dengan ChinaDOLL? Adakah Hasan Ali bagi kaunselling kat bini kawan sendiri jam 3 pagi? Adakah Hasan Ali makan eskrim dalam jamban? Adakah Hasan Ali main enjut-enjut dalam keretapi? Adakah Hasan Ali menderhaka kepada makbapak dia? Apa dosa Hasan Ali sehingga diperlakukan seperti 'pembawa sial' tu ?

Dosa Hasan Ali kerana nak menyelamatkan aqidah umat! Dosa Hasan Ali kerana nak melaksanakan nilai Islam! Dosa Hasan Ali kerana nak mencegah kemungkaran! Dosa Hasan Ali kerana nak mempraktikkan dasar yang dilaungkan oleh PAS selama ini! Atas dosa itu, Hasan Ali dipecat tanpa menurut hukum dan syariat Islam, oleh parti yang melabel dirinya sebagai Islam! Betapa ironisnya!

Dominan ke namanya tu ?

7. Dan yang paling mengaibkan, sebaik sahaja Hasan Ali dipecat, portfolio Hal Ehwal Islam diambil-alih oleh PKR! PAS parti yang melabelkan diri sebagai Islam, yang menjanjikan pahala kepada orang mengundinya, yang menjamin syurga orang yang menyokongnya, yang mendoakan kehancuran umat Islam lain, yang memurtadkan saudara satu aqidah; kali ini dihancurkan dan dihina apabila portfolio Hal Ehwal Islam Selangor diambil alih oleh Tan Sri Khalid Ibrahim!

Yup, Khalid Ibrahim! Yang bukan lulusan syariah, yang bukan lulusan usuluddin, yang bukan graduan Al Azhar, yang tak pernah mengaji kat pondok atau ma'ahad; Khalid Ibrahim mengambil alih portfolio menjaga hal ehwal Islam! PAS diberi apa? Portfolio menjaga Sukan & Adat Resam Melayu!

Dominan lagi ke kalau macam ni  ?

Rumusan

Jadi apa rumusan kepada semua fakta dan hakikat yang  dihuraikan diatas? Rumusannya jelas. PAS bukan parti dominan. PAS bukan parti tonggak! PAS bukan parti tunjang! PAS dah jadi PARTI HAPRAK.....

Sebaliknya PAS adalah parti sampingan! PAS adalah parti serpihan! PAS adalah parti tunggangan! PAS adalah parti yang diperkeldaikan! PAS adalah parti yang menjadi lembu tunggangan! PAS sekadar menjadi balaci dan penghalal kepada semua tindak tanduk Anwar & parti cauvinis rasis DAP! PAS dah jadi BARUA DAP...

Samada PAS sebagai parti berkuasa penuh saperti di Kelantan! Samada PAS sebagai sebuah parti dominan seperti di Kedah! Samada PAS sebagai sebuah parti picisan seperti di Pulau Pinang! Samada PAS sebagai sebuah parti 'king-maker' di Selangor. Samada PAS sebagai parti komponen kedua terbesar pembangkang seperti di Parlimen!

Dalam apa kedudukan pun, PAS telah membuktikan kepada umat Islam-Melayu bahawa ia bukan sahaja parti yang tidak boleh diharapkan untuk membela dan mempertahankan kepentingan dan kebajikan umat Islam-Melayu, malah ia boleh menjadi parti yang bisa mengkhianati dan menikam belakang umat Islam-Melayu demi survival dan kepentingan politiknya.

Jangan kata umat Islam-Melayu, anak isteri pun mereka rela perkeldaikan dan politikkan! Contohnya ada antara mereka yang sanggup membuat bai'ah talak tiga semata-mata untuk memastikan kerusi parti mereka kekal! Mereka sanggup berbaiah untuk menceraikan isteri mereka dengan talak tiga ba'in qubro hanya kerana poltitik sempit yang mereka amalkan! Sanggup menceraikan bini sendiri semata-mata kerana politiking yang melampau!

Sebab itu umat Islam-Melayu janganlah terpedaya dengan mainan dan dakyah politik PAS dan pakatan songsang ini. Bagaimana mungkin sebuah parti yang hanya akan bertanding 60 kerusi Parlimen daripada 222 kerusi mau menjadi parti dominan? Bagaimana parti yang hanya boleh memenangi tak lebih 30 kerusi Parlimen nak menjadi parti pembela umat Islam-Melayu?

Sebenarnya, apa yang terjadi di Kelantan itu hanya sebagai satu lagi siri bukti dan keterangan yang memperjelaskan lagi kepada kita umat Islam-Melayu bahawa PAS bukanlah satu agama! Masuk PAS bukan makna masuk syurga! Undi PAS bukan bermakna sokong Islam!

Sebaliknya, PAS membuktikan kepada kita umat Islam-Melayu bahawa ia bukan sahaja bersedia membuang peraturan yang dia buat sendiri selama 20 tahun, PAS bukan sahaja sanggup memecat ahlinya sendiri demi kepentingan politiknya, PAS bukan sahaja sanggup menggadai institusi perkahwinan dan anak isteri, malah PAS membuktikan ia parti politik yang sanggup membuang dasar perjuangan negara Islamnya semata-mata untuk meraih undi!

PAS adalah contoh klasik falsafah politik Machiavelli - matlamat menghalalkan cara! The end justify the means!

Jangan kata nak jadi parti dominan, jangan kata nak jadi parti tunggak, jangan kata nak jadi parti alternatif bagi umat Melayu-Islam, malah PAS sudah muncul menjadi Parti Al-Sikitol! Parti yang boleh mengkhianati umat Islam-Melayu!

Undi PAS maknanya undi DAP!

Undi PAS maknanya undi pluralisma!

Undi PAS maknanya undi liberalisma!

Undi PAS maknanya undi LGBT!

Say NO to PAS! Say NO to Anwar!

Tuesday, 4 December 2012

Wake up citizens of Malaysia ! Give PEACE a CHANCE...


By Noor Mohamed bin Mohd Yousof - People Against Opposition

What is the price of peaceful living ? Do we take the peace that we are enjoying right now for granted ? We have been living with each other in peace and harmony because we have responsible leaders who bring us together. These leaders are not without fault and they are not paragon of virtue but at least they managed to bring us together by creating a formula that benefit each and every community in this country. That formula is Barisan Nasional.

What is the meaning of peace ? 

Peace is a state of harmony characterized by the lack of violent conflict and the freedom from fear of violence. Commonly understood as the absence of hostility, peace also suggests the existence of healthy or newly healed interpersonal or international relationships, prosperity in matters of social or economic welfare, the establishment of equality, and a working political order that serves the true interests of all. In international relations, peacetime is not only the absence of war or violent conflict, but also the presence of positive and respectful cultural and economic relationships.

If we are able to live in peace as a result of being tolerant towards each other we will enjoy a working political order that will ensure prosperity in matters of social development, economic welfare and establishment of equality. Why do we now after more than 55 years of peaceful cohabitation, want to risk going into a new political dimension that will only disrupt the peace that we are enjoying ? Can you really put a tiger in the same house as a sheep and cheat yourself by telling people that they will live together peacefully ? If we entrust the leadership of our country to a group of leaders that comes from different and opposing political ideologies it is akin putting a tiger and a sheep in our own house. Let us not be cheated with the rhetoric of Pakatan Rakyat. Their formula is a formula not based on TOLERANCE but more of CONVENIENT in order to grab all the POWER that they could get their HANDS on and after which all HELL will break loose. Power corrupts and absolute power corrupts absolutely. When our leaders whom we entrusted to lead FIGHT with each other than we will loose the PEACE we have been enjoying all these while. PAS is a radical Islamic movement that is creating zombies among the most conservative MALAYS of this country. DAP on the other side is leading a group of EXTREMIST CHINESE who wants things done according to their own ways and beliefs. PKR on the other side is a FAMILY base power crazy party with no sense of direction except to put Anwar Ibrahim in Putrajaya. These three political clowns if given enough support and power will make a circus of our country and juggle our PEACE and throw it into the waste paper basket of civilisation.

The sign is vivid and it is there for us to see. Wake up citizens of Malaysia !This news report was taken from Outsyed The Box blog entry today ...15th Dec 2012...

The conflict of ideologies between PAS and DAP slowly showing its true colours. The leaders are trying to compromise but the followers on the other hand are slowly becoming unsatisfied and dangerously over-reacting on trivial issues and it will escalate to a full blown adversarial relationship. Today they might cut chicken heads but in the future it will be our own heads !

Village chief dares DAP to tell the truth
 • BENTONG: village head protesting abrupt stopping of performance at DAP dinner  maintained party bowed to pressure from PAS. 
 • Kampung Machis village head Lee Ah Kaw said undeniable DAP called off performance to please PAS leaders.
 • "I challenge Bentong Dapsy chairman Chow Yu Hui to cut off a chicken’s head and perform a vow at the Guan Di Temple in Kampung Telemong within a week,” he said.  The cutting off of a cockerel’s head at a temple is a traditional Chinese way to prove one’s innocence and also to settle disputes.
 • If Chow failed to do so, the villagers would protest in front of the Bentong DAP centre.
 • performance group expressed shock over the DAP decision, saying it was the first time they had to stop their show since the group was set up 30 years ago, Sin Chew Daily reported.
Listen and watch this plea from a Lebanese CHRISTIAN singer as she begged the leaders of her country to bring back the PEACE into their lives. Do we want to go down the drain of history cursed by our progeny because they inherited a country from us which has no PEACE ?...Is it worth we put in POWER leaders who showed us that their politics are the politics of HATE and DESTRUCTION....

We need to do DEEP THINKING......again what is peace ? We need to ask ourselves...

From the Latin pax, meaning "freedom from civil disorder," the English word came into use in various personal greetings from c.1300 as a translation of the Hebrew shalom. Such a translation is, however, imprecise, as Shalom, which is also cognate with the Arabic "salaam", has multiple other meanings in addition to peace, including justice, good health, safety, well-being, prosperity, equity, security, good fortune, and friendliness. At a personal level, peaceful behaviours are kind, considerate, respectful, just, and tolerant of others' beliefs and behaviors—tending to manifest goodwill.
This latter understanding of peace can also pertain to an individual's introspective sense or concept of her/himself, as in being "at peace" in one's own mind, as found in European references from c.1200. The early English term is also used in the sense of "quiet", reflecting calm, serene, and meditative approaches to family or group relationships that avoid quarreling and seek tranquility — an absence of disturbance or agitation.
In many languages the word for peace is also used a greeting or a farewell, for example the Hawaiian word Aloha, as well as the Arabic word salaam. In English the word peace is occasionally used as a farewell, especially for the dead, as in the phrase 'Rest In Peace' RIP.
Buddhists believe that peace can be attained once all suffering ends. They regard all suffering as stemming from cravings (in the extreme, greed), aversions (fears), or delusions. To eliminate such suffering and achieve personal peace, followers in the path of the Buddha adhere to a set of teachings called the Four Noble Truths — a central tenet in Buddhist philosophy.
Islam means submission. The title "Muslim"—etymologically directly related to salaam and the name Islam—means a person who submits to Allah in salaam. The submission to Allah (the Arabic proper noun for "The God", One and Only) is based on humility. An attitude of humility within one's own self cannot be accomplished without total rejection of violence, and a personal attitude and alignment toward peace....Wake up citizens of Malaysia....let us not be divided among ourselves and loose the PEACE that we are enjoying ! Let us not loose our freedom from civil disorder..! That one cup of TEH TARIK at the corner MAMAK STALL will be an act we wish we could do as when we loose our freedom from civil disorder, we cant even sit and drink a cup of tea peacefully....!

Perbandingan Inisiatif KEMASYARAKATAN - Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat


Ramai orang bercakap tentang politik dan memberi pelbagai rumusan kepada senario politik Malaysia. Penyokong BN mahupun PR rata-rata memberi pelbagai komen dan pendapat tentang apa yang mereka faham dalam hal politik tanah-air. Namun begitu tidak ramai yang ingin mengambil langkah memahami secara ilmiah keadaan politik negara kita. Kebanyakkan FAKTA yang didapati adalah hasil daripada cakap dengar (hear say) dan ianya melibatkan perasaan marah yang tidak bertempat. Kadang-kadang penyokong BN tidak tahu kenapa mereka menyokong BN. Kadang-kadang penyokong PR tidak tahu kenapa mereka harus menolak BN dan menyokong PR. Persoalan sekarang, melalui usaha politik kita mampu menyuarakan rasa hati kita bagaimana kita mahu kerajaan RAKYAT ditadbir oleh pemimpin yang kita pilih sebagai wakil rakyat.....Soalan mudah yang perlu kita tanya....apakah inisiatif yang telah atau bakal dilaksanakan oleh sama-ada BN atau PR....jika mereka memerintah Malaysia.....Kita ambil contoh - apakah inisiatif  KEMASYARAKATAN  kerajaan  jika mereka memerintah ? 

Mari kita ikuti jawapan...BN dan PR...

Jawapan BN - 

Program Transformasi Komuniti

Pengenalan

Pertumbuhan ekonomi Malaysia yang pesat sejak lima dekad yang lalu telah dicapai melalui dasar makroekonomi yang kukuh serta pelaburan dalam infrastruktur dan modal insan. Perkembangan ekonomi ini telah menyebabkan pembandaran yang pesat, transformasi struktur ekonomi dan pembasmian kemiskinan yang ketara. Di sebalik kejayaan ini, terdapat beberapa isu yang perlu ditangani dalam meningkatkan kesejahteraan rakyat. Di kawasan luar bandar, antara isu utama yang mempengaruhi masyarakat ialah aktiviti nilai tambah yang rendah serta peluang pekerjaan dan perniagaan yang kurang. Di kawasan bandar, penduduk terus bergelut dengan beberapa isu antaranya berkaitan dengan perumahan, pengangkutan, kepadatan penduduk tinggi dan kekurangan akses kepada perkhidmatan berkualiti. Kerajaan mengakui cabaran yang hari ini memerlukan pendekatan yang berbeza dan tumpuan kini adalah untuk menyediakan ekosistem yang kondusif bagi menarik pelaburan swasta, mewujudkan pekerjaan dan aktiviti ekonomi serta meningkatkan kualiti perkhidmatan di kawasan bandar dan luar bandar.
Kerajaan memperkenalkan Program Transformasi Komuniti (CTP) yang bertujuan untuk mendekati secara langsung kepada rakyat dan membolehkan semua masyarakat mendapat manfaat sepenuhnya daripada kekayaan negara.

CTP adalah sebahagian daripada Dasar Transformasi Nasional (DTN) yang berhasrat untuk mengubah Malaysia menjadi sebuah negara maju berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. CTP terdiri daripada dua komponen, iaitu Program Transformasi Luar Bandar (RTP) dan Program Transformasi Bandar (UTP).

Program Transformasi Luar Bandar
RTP berhasrat untuk mencergaskan semula kawasan luar bandar menjadi kawasan yang maju, menarik, produktif dan selamat. Keadaan ini seterusnya akan menarik pelaburan swasta, mempergiat aktiviti ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan di kawasan yang disasarkan. Di samping itu, inisiatif ini akan meningkatkan kesejahteraan rakyat serta menggalakkan belia untuk tinggal dan bekerja di kawasan luar bandar. Selaras dengan objektif ini, RTP memberi tumpuan kepada beberapa projek utama, termasuk:
       Pembangunan Pangkalan Data Induk RTP yang mengandungi maklumat mengenai isi rumah luar bandar untuk membantu dalam perancangan pembangunan dan pembasmian kemiskinan;
       Penubuhan Majlis Pembangunan Luar Bandar untuk menyelaras dan melaksanakan pelbagai program;
       Penubuhan Kampung Abad ke-21 untuk merancakkan aktiviti ekonomi dengan penglibatan sektor awam dan swasta;
       Pelaksanaan Program Infrastruktur Asas Luar Bandar bagi menyediakan infrastruktur asas yang mencukupi seperti jalan raya, bekalan elektrik dan air serta perumahan; dan
       Penubuhan Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) sebagai pusat perkhidmatan bersepadu dengan kemudahan untuk pengumpulan, pemprosesan dan pengedaran produk pertanian; penyediaan perkhidmatan yang berkualiti seperti perbankan dan insurans, khidmat nasihat perniagaan, pendidikan, latihan dan kemahiran, klinik kesihatan serta premis perniagaan runcit.
Antara kemajuan RTP pada tahun 2012 adalah penubuhan RTC di Gopeng, Perak dan Kota Bahru, Kelantan. Untuk melanjutkan liputan perkhidmatan serta peluang perniagaan dan pekerjaan kepada rakyat, Kerajaan juga menubuhkan beberapa Mini RTC pada tahun 2012. Berikutan sambutan yang menggalakkan dari orang ramai terhadap inisiatif ini, Kerajaan berusaha untuk melancarkan beberapa RTC dan RTC mini baharu di seluruh negara.

Pusat Transformasi Luar Bandar
RTC ditubuhkan di bawah konsep Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) bagi menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi kepada rakyat. Pada asasnya, RTC adalah pusat sehenti bersepadu yang menyediakan perkhidmatan yang diperlukan melalui pakatan strategik antara agensi kerajaan dan sektor swasta. Antara inisiatif utama di bawah RTC adalah seperti berikut:
 1. Penubuhan kiosk maklumat 1Malaysia;
 2. Penggalakan nilai tambah pertanian;
 3. Pemprosesan makanan agro;
 4. Pengurusan rantaian bekalan hasil pertanian;
 5. Kerjasama dengan institusi pendidikan tinggi;
 6. Perkhidmatan Kesihatan 1Malaysia; dan
 7. Penyediaan kemudahan pembiayaan.
Berdasarkan konsep tersebut, pada 18 Februari 2012, Kerajaan telah melancarkan RTC pertama di Gopeng, Perak. Manakala, sebuah lagi RTC di Kota Bharu, Kelantan telah dilancarkan pada 4 Mei 2012 dan beberapa RTC akan dibuka di Melaka, Kedah, Johor, Sabah dan Sarawak. Di samping itu, Kerajaan juga telah menubuhkan empat Mini RTC di Perak dan enam di Kelantan. Pada akhir Ogos 2012, sejumlah 1,537 peserta telah mendapat manfaat daripada 65 sesi latihan kemahiran dan 4,080 peserta mendapat manfaat daripada lapan seminar. Disamping itu, kira-kira 450 petani telah mengambil bahagian dalam program ladang kontrak dengan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA). Penambahbaikan juga telah dibuat kepada 225 produk pertanian melalui aktiviti penjenamaan, pembungkusan dan pelabelan. FAMA juga memberi tumpuan dalam menyediakan peluang kepada masyarakat luar bandar untuk melibatkan diri dalam pengeluaran hasil pertanian khusus seperti produk tenusu, sarang burung walit dan pembiakan arowana.

Pada masa yang sama, Bank Simpanan Nasional (BSN) turut menawarkan kursus dan latihan program perbankan tanpa cawangan secara bulanan. Berikutan inisiatif ini, 1,922 pemilik kedai runcit tempatan diberikan lesen untuk beroperasi sebagai ejen perbankan tanpa cawangan BSN. Selain itu, melalui latihan dan bantuan, kira-kira 280 pengeluar telah berjaya memperoleh pensijilan Skim Keselamatan Makanan 1Malaysia (SK1M). SK1M diperkenalkan untuk membantu perusahaan kecil dan sederhana dalam mematuhi Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009. Di samping itu, klinik perubatan bergerak yang ditempatkan di RTC Gopeng dan RTC Kota Bharu telah menyediakan perkhidmatan perubatan dan pergigian kepada lebih daripada 2,500 orang pesakit.

Meringankan Kos Sara Hidup

Bagi mengurangkan kesan inflasi terhadap kesejahteraan rakyat, Kerajaan telah memberikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500 kepada isi rumah yang pendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah. Inisiatif yang bernilai RM2.2 bilion telah meringankan beban 4.3 juta keluarga di seluruh negara. Di samping itu, bantuan persekolahan sebanyak RM100 telah diberikan kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari tahun satu hingga tingkatan lima. Langkah ini telah memberi manfaat kepada 5.4 juta pelajar melibatkan perbelanjaan sebanyak RM545 juta. Bantuan selanjutnya sebanyak RM200 dalam bentuk baucar buku telah diberikan kepada pelajar di institusi pendidikan tinggi awam dan swasta, matrikulasi serta tingkatan enam. Program ini yang melibatkan perbelanjaan sebanyak RM244 juta telah membantu 1.2 juta pelajar di seluruh negara.
Meningkatkan Pengeluaran Bekalan Makanan dan Industri Agro
Dasar Agro Makanan Negara (NAFP) 2011 – 2020 telah dilancarkan pada Januari 2012 dengan tujuan menjamin bekalan makanan mencukupi, meningkatkan nilai tambah sektor agromakanan, melengkapkan dan memperkukuh rantaian bekalan serta menyediakan tenaga kerja yang terlatih dan berpengetahuan. Untuk meningkatkan pencapaian hasil tersebut, sejumlah RM1.1 bilion telah diperuntukkan pada tahun 2012. Daripada jumlah tersebut, RM19.6 juta telah dibelanjakan bagi meningkatkan hasil padi dan pembinaan baraj di Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Terengganu Utara (KETARA) yang telah memberi manfaat kepada 2,700 petani. Sebanyak RM24.9 juta lagi telah diperuntukkan untuk projek pengairan di Sabah dan Sarawak yang melibatkan 3,145 petani. Pada masa yang sama, sejumlah RM552 juta telah diperuntukkan untuk projek di bawah NKEA, termasuk industri herba, burung walit, akuakultur dan ternakan ikan sangkar. Sehingga Julai 2012, sejumlah RM61.4 juta telah dibelanjakan dan telah memberi manfaat kepada lebih 3,500 petani.
Untuk terus memodenkan sektor pertanian, skop pembiayaan di bawah Dana Pertanian Komersial telah diperluaskan kepada projek pertanian berinovasi. Sehingga akhir Mei 2012, Agrobank telah mengeluarkan RM418.2 juta untuk membiayai 42 projek pertanian. Bagi memastikan bekalan makanan mencukupi, Kerajaan telah memperluas program ladang kontrak dengan peruntukan sebanyak RM14 juta. Sehubungan ini, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan
(FAMA) telah membelanjakan RM6.1 juta untuk memasarkan lebih 191,000 tan metrik hasil pertanian yang memberi manfaat kepada 2,453 petani di seluruh negara.

Bantuan Barangan Asas
Kerajaan terus memberikan rebat bil elektrik kepada isi rumah bagi penggunaan bulanan RM20 dan ke bawah. Dalam hal ini, sejak Januari 2012, sejumlah RM46.4 juta telah dibelanjakan yang memberi manfaat kepada kira-kira satu juta isi rumah berpendapatan rendah. Sejumlah RM1.2 bilion juga diperuntukkan untuk program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KAR1SMA) yang menyediakan bantuan kebajikan kepada golongan miskin, warga emas dan OKU. Sehingga kini, lebih daripada 470,000 individu terus mendapat manfaat daripada program ini.

Langkah lain untuk meringankan beban rakyat, termasuk menambah bilangan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M), membuka lebih banyak Agro Bazaar Kedai Rakyat, memperluas bilangan produk 1Malaysia, mengeluarkan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KDS1M) serta memperluas dan mempromosi Menu Rakyat 1Malaysia (MR1M). Pada tahun 2012, sebanyak RM40 juta telah diperuntukkan untuk program KR1M. Pada masa ini, terdapat 46 KR1M dan 39 kedai lagi dijangka dibuka sehingga akhir tahun. Untuk memasarkan hasil pertanian dan produk jenama 1Malaysia, Kerajaan telah melancarkan 19 Agro Bazaar Kedai Rakyat dalam tempoh tujuh bulan pertama 2012 dan 11 lagi akan dibuka sehingga akhir tahun. Setakat Julai 2012, 19 usahawan telah mendapat manfaat daripada program ini. Seterusnya, pada 2 Julai 2012, Kerajaan telah melancarkan KDS1M yang bertujuan untuk mengurangkan peningkatan kos sara hidup dalam kalangan pelajar universiti.

Kad tersebut menyediakan diskaun sehingga 60% ke atas pembelian barangan tertentu, seperti buku, alat tulis, pakaian serta makanan yang memberi manfaat kepada kira-kira 1.5 juta pelajar di institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Pada masa yang sama, MR1M yang menawarkan pakej menu makanan popular pada harga berpatutan yang kini boleh didapati di 2,390 kedai makanan dan 610 kedai makanan lagi dijangka akan menyediakan MR1M sehingga akhir tahun.

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia
Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (SARA 1Malaysia) yang dilancarkan pada Januari 2012 merupakan satu skim khas yang dimulakan Kerajaan untuk menggalakkan penjimatan dan meningkatkan pendapatan kumpulan isi rumah 40% terendah. Skim ini memberi peluang kepada rakyat Malaysia yang layak untuk memohon pinjaman sebanyak RM5,000 daripada institusi kewangan yang mengambil bahagian untuk melabur dalam unit Amanah Saham 1Malaysia (AS 1Malaysia). Walaupun peminjam perlu membayar jumlah prinsipal, namun begitu Kerajaan akan menanggung faedah ke atas pinjaman tersebut. Dalam hal ini, sejumlah 66,560 individu telah menyertai SARA 1Malaysia dengan pelaburan melebihi RM332.8 juta.

Kemudahan Asas Luar Bandar
Sejumlah RM1 bilion telah diperuntukkan pada tahun 2012 di bawah RTP bagi membina dan menaik taraf dewan serbaguna, surau, parit, jambatan kecil dan membaik pulih rumah yang usang. Sebanyak 5,779 projek yang kebanyakannya di kawasan luar bandar di Sabah dan Sarawak telah dikenal pasti untuk dimajukan dan lebih daripada 790,000 individu akan mendapat manfaat daripada projek tersebut. Daripada jumlah ini, 3,678 projek sedang dilaksana dan akan siap secara berperingkat menjelang akhir Mac 2015.

Rancangan Tebatan Banjir
Kerajaan memperuntukkan sejumlah RM1 bilion pada tahun 2012 bagi pelaksanaan projek tebatan banjir di Perlis, Sungai Kerian, Perak dan Segamat, Johor. Kerja-kerja pembinaan bagi projek ini bermula Mac 2012 dan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2015. Apabila projek ini siap dilaksanakan, sejumlah lebih daripada 185,000 penduduk yang tinggal di sekitar kawasan ini akan bebas daripada ancaman banjir.

Perumahan Rakyat Berkualiti
Usaha berterusan telah diambil untuk menyediakan rumah mampu milik dan berkualiti kepada rakyat, terutamanya mereka yang berada dalam kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana. Beberapa langkah di bawah Bajet 2012 sedang dilaksanakan, termasuk meluaskan skop Skim Rumah Pertamaku serta memperuntukkan dana bagi beberapa projek di bawah program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Program Perumahan Rakyat (PPR), Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia (RMR1M) dan Program Pemulihan Rumah Terbengkalai serta Tabung Khas Perumahan Nelayan. Projek pertama di bawah PR1MA telah dilancarkan di Putrajaya pada Julai 2011, dengan menawarkan rumah berharga antara RM120,000 hingga RM150,000 berbanding dengan harga pasaran antara RM175,000 hingga RM220,000. Projek tersebut dijangka siap menjelang tahun 2014 dan memanfaatkan 560 pembeli rumah. Projek yang sama melibatkan 42,000 unit akan dilancarkan dalam tempoh beberapa tahun akan datang. Seterusnya, berkuatkuasa Januari 2012, had pembiayaan bagi rumah di bawah Skim Rumah Pertamaku telah ditingkatkan daripada RM220,000 kepada RM400,000. Sehingga akhir Julai 2012, kira-kira 420 golongan muda yang berpendapatan bulanan di bawah RM3,000 telah mendapat manfaat daripada skim ini. Selain daripada itu, 17,000 unit rumah lagi di bawah PPR sedang dalam pembinaan dan dijangka siap untuk diduduki menjelang tahun 2015.

Program RMR1M yang diperkenalkan bagi membantu isi rumah berpendapatan rendah, termasuk nelayan dan petani untuk memiliki rumah yang selesa telah memberi manfaat kepada 17,479 isi rumah. Sebanyak 10,000 unit lagi akan dibina pada tahun 2012 oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB). Di bawah Program Pemulihan Rumah Terbengkalai, Kerajaan telah menyediakan peruntukan sebanyak RM63 juta untuk memulihkan 95 projek perumahan. Sehingga akhir Ogos 2012, sejumlah 23 projek terbengkalai telah berjaya dipulihkan, selain itu 62 projek sedang dalam pembinaan. Kerajaan juga menubuhkan Tabung Khas Perumahan Nelayan dengan peruntukan RM300 juta bagi penyediaan infrastruktur asas dan membaik pulih rumah. Sehingga akhir Jun 2012, RM101 juta telah diluluskan kepada 10,319 pemohon.

Meningkatkan Perkhidmatan Kesihatan
Bagi menyediakan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti, Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM16.8 bilion pada tahun 2012. Antara lain, peruntukan ini akan digunakan untuk pembinaan hospital baharu di Sri Aman, Sarawak, Rembau, Negeri Sembilan dan Kuala Krai, Kelantan serta menaik taraf hospital di Ipoh, Perak, Mersing, Johor dan Putrajaya. Kerja pembinaan hospital tersebut kini berada di pelbagai peringkat pelaksanaan dan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2015. Pada masa yang sama, 81 klinik kesihatan luar bandar akan dinaik taraf manakala 70 Klinik 1Malaysia baharu akan dilancarkan pada tahun 2012. Kerja pembinaan di 13 klinik kesihatan luar bandar telah siap dilaksanakan manakala 18 Klinik 1Malaysia telah ditubuhkan. Bagi memastikan keselesaan kira-kira 3,000 pesakit luar yang mendapatkan rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) setiap hari dan menaik taraf kemudahan yang sedia ada, Bajet 2012 telah memperuntukkan RM300 juta untuk hospital perdana ini. Daripada jumlah ini, RM50 juta akan digunakan untuk pembinaan blok pesakit baharu yang akan bermula pada tahun 2013 dan siap menjelang tahun 2015.Program Transformasi Bandar
UTP dilaksanakan untuk menangani isu-isu bandar secara holistik. Antara lain, program ini berhasrat untuk meningkatkan peluang pekerjaan, menyokong pencapaian pendidikan dan latihan kemahiran serta menyediakan pemilikan rumah mampu milik untuk penduduk bandar. Di samping itu, program ini juga bertujuan untuk meningkatkan sambungan pengangkutan di dalam dan luar kawasan bandar serta menyediakan akses yang lebih baik untuk perkhidmatan yang berkualiti. Objektif ini akan dicapai melalui pelbagai inisiatif termasuk:
       Program Pembasmian Kemiskinan Bandar yang memperinci langkah untuk meningkatkan pendapatan kumpulan isi rumah 40% terendah;
       Program Perumahan Bandar yang bertujuan menyediakan perumahan yang mampu dimiliki dan berkualiti melalui beberapa skim perumahan;
       Program Pengangkutan Bandar yang berhasrat untuk memodenkan sistem pengangkutan melalui inisiatif seperti MY Rapid Transit dan lanjutan sambungan transit aliran ringan; dan
       Pusat Transformasi Bandar (UTC) yang merupakan pusat sehenti bagi pelbagai perkhidmatan awam dan swasta.
Seiring dengan permintaan yang meningkat bagi perkhidmatan yang berkualiti dari penduduk bandar, Kerajaan telah memperkenalkan UTC pada tahun 2012. UTC merupakan satu lagi konsep di bawah NBOS, bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat dengan menyediakan akses lebih luas untuk perkhidmatan awam dan swasta yang berkualiti. Pusat tersebut akan dilengkapi dengan beberapa agensi kerajaan persekutuan dan negeri; sektor swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di bawah satu bumbung. Di samping itu, pusat ini menyediakan peluang bagi usahawan luar bandar untuk menjual produk mereka kepada penduduk bandar dan pelancong.

Pusat Transformasi Bandar
UTC pertama yang telah dilancarkan di Melaka pada 23 Jun 2012 hanya mengambil tempoh masa enam minggu untuk dilaksanakan. Tindakan pantas Kerajaan dalam melaksanakan projek tersebut mencerminkan komitmen Kerajaan serta selaras dengan konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. UTC Melaka juga menetapkan penanda aras baharu bagi semua projek Kerajaan pada masa hadapan. Selaras dengan objektif penubuhannya, UTC Melaka menyediakan pelbagai perkhidmatan di bawah sepuluh kluster. Kini, UTC Melaka beroperasi dari jam 8.30 pagi sehingga 10.00 malam dan menyediakan pelbagai perkhidmatan kepada kira-kira 500 orang setiap hari.
Memandangkan keberkesanan UTC Melaka dalam memberi perkhidmatan yang memuaskan kepada rakyat, sebuah lagi UTC ditubuhkan di Kuala Lumpur. UTC Kuala Lumpur di Pudu Sentral telah dilancarkan secara rasmi pada 22 September 2012. Pusat tersebut beroperasi setiap hari termasuk hujung minggu dari 8.30 pagi hingga 10.00 malam.

Kesimpulan
Selaras dengan dasar pertumbuhan Kerajaan yang inklusif dan mampan, komuniti bandar dan luar bandar akan mendapat manfaat daripada pelaksanaan pelbagai program di bawah DTN. Selaras dengan itu, CTP berhasrat untuk memperkasa modal insan, meningkatkan peluang ekonomi, menambahbaik kualiti hidup rakyat serta mengurus tadbir bandar dan luar bandar secara efektif dan efisien. Satu unit khas ditubuhkan di bawah Kementerian Kewangan untuk merancang, menyelaras dan memantau pelaksanaan kesemua RTC dan UTC serta memastikan hubungkait yang kukuh antara pusat-pusat ini bagi meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Jawapan PR

dipetik dari - 

http://anwaribrahimblog.com/2010/12/24/agenda-pakatan-buku-jingga-ubah-sekarang-selamatkan-malaysia/


Dasar Afirmatif Berdasarkan Keperluan


 •  Menjamin bantuan ekonomi dan pengagihan adil kepada semua berdasarkan keperluan.
 •  Membantu golongan terpinggir dari semua kaum.
 •  Memberi bantuan tunai secara terus kepada kumpulan sasar untuk menghapuskan golongan miskin tegar.
 •  Menyediakan biasiswa pendidikan berdasarkan keperluan dan merit.
 •  Menjamin mobiliti sosial dengan memastikan peluang ekonomi yang lebih adil dan sama rata untuk semua.
 • Menggunakan penjimatan dari ketirisan dan pembaziran serta jihad menentang rasuah sebagai sumber tambahan bagi program membasmi kemiskinan

Jika kita membuat perbandingan antara perancangan KEMASYARAKATAN Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat maka kita akan dapati, perancangan Barisan Nasional lebih tertumpu dan menyeluruh dan telah-pun terlaksana manakala perancangan Pakatan Rakyat masih tidak terlaksana dalam semua perancangan yang mereka gariskan dan contoh terdekat adalah Kelantan (isu air, pemilikan tanah orang asli utk Ladang Rakyat oleh MB, isteri MB dan kroni-kroni PAS) / P.Pinang (gerai atau premis perniagaan Melayu) / Selangor (isu gereja, pasir, Talam dan aset PKNS yang dijual) dan Kedah (pembalakan luar kawalan, bantuan banjir)  dimana terdapat pelbagai masaalah pentadbiran negeri yang tidak menepati apa yang PR rancangkan bagi peringkat negeri yang tidak tertunai. Persoalan sekarang jika diperingkat negeri tidak dapat dilaksanakan apa yang mereka (PR) rancangkan maka apa jaminan semua perancangan akan terlaksana di peringkat kebangsaan atau persekutuan ?


Monday, 3 December 2012

Perbandingan INISIATIF WANITA - Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat


Satu soalan - Dua jawapan / Anda jadi penentunya apabila tiba Pilihan Rakyat ke 13..Ramai orang bercakap tentang politik dan memberi pelbagai rumusan kepada senario politik Malaysia. Penyokong BN mahupun PR rata-rata memberi pelbagai komen dan pendapat tentang apa yang mereka faham dalam hal politik tanah-air. Namun begitu tidak ramai yang ingin mengambil langkah memahami secara ilmiah keadaan politik negara kita. Kebanyakkan FAKTA yang didapati adalah hasil daripada cakap dengar (hear say) dan ianya melibatkan perasaan marah yang tidak bertempat. Kadang-kadang penyokong BN tidak tahu kenapa mereka menyokong BN. Kadang-kadang penyokong PR tidak tahu kenapa mereka harus menolak BN dan menyokong PR. Persoalan sekarang, melalui usaha politik kita mampu menyuarakan rasa hati kita bagaimana kita mahu kerajaan RAKYAT ditadbir oleh pemimpin yang kita pilih sebagai wakil rakyat.....Soalan mudah yang perlu kita tanya....apakah inisiatif yang telah atau bakal dilaksanakan oleh sama-ada BN atau PR....jika mereka memerintah Malaysia.....Kita ambil contoh - apakah inisiatif kerajaan kepada golongan WANITA jika mereka memerintah ? 

Mari kita ikuti jawapan...BN dan PR...

Jawapan BN - 


Mengiktiraf Keupayaan Wanita


Wanita yang mewakili 48.2% daripada penduduk umur bekerja hanya menyumbang 36% daripada keseluruhan tenaga buruh. Beberapa langkah, termasuk penyediaan pusat penjagaan kanak-kanak di tempat kerja telah diperkenalkan bagi menarik golongan wanita kembali ke pasaran pekerjaan. 


Bagi memberi galakan kepada wanita untuk bekerja, Kerajaan telah memperkenalkan dasar sekurang kurangnya 30% wanita terlibat di peringkat pembuat keputusan dalam sektor korporat. 

Dalam hal ini, satu program yang melibatkan empat modul iaitu Boardroom Assessment, Board Coaching, Onboard Training dan Boardroom Soft Skill telah diadakan bagi pengarah wanita pada Jun 2012. Sehingga akhir Ogos 2012, lebih daripada 100 pengarah telah mengambil bahagian dalam program ini. Seterusnya, untuk membantu usahawan kecil-kecilan terutamanya wanita, Kerajaan telah memperuntukkan RM120 juta kepada Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN Nasional) dan sebanyak RM2.1 bilion kepada AIM bagi menyediakan pembiayaan mikro. Daripada jumlah ini, setiap RM100 juta telah diberikan kepada usahawan India dan Cina melalui satu unit khas di bawah AIM. Inisiatif ini telah memberi manfaat kepada 317,877 usahawan, termasuk usahawan India sebanyak 5,368 dan Cina sebanyak 993.Kanser serviks merupakan kanser ketiga yang paling kerap berlaku dalam kalangan wanita Malaysia selepas kanser payudara dan kanser usus. Dalam hal ini, program imunisasi Human Papilloma Virus (HPV) telah dilancarkan pada Julai 2012 sebagai sebahagian daripada strategi Kerajaan dalam mencegah dan mengawal kanser serviks. Untuk tujuan ini, RM50 juta telah diperuntukkan dan sehingga akhir Julai 2012 lebih 160 wanita telah diberi imunisasi di bawah program ini. Di samping itu, sebanyak RM700 juta telah diperuntukan bagi pembinaan sebuah hospital khusus untuk wanita dan kanak-kanak di Kuala Lumpur. Kerja pembinaan projek PPP ini dijangka bermula pada 2013 dan dijadualkan siap dilaksanakan pada tahun 2015. Hospital ini dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 170,000 pesakit setahun apabila siap sepenuhnya.Jawapan PR

dipetik dari - 

http://anwaribrahimblog.com/2010/12/24/agenda-pakatan-buku-jingga-ubah-sekarang-selamatkan-malaysia/


Wanita Dan Institusi Keluarga

Pakatan Rakyat meyakini bahawa dasar-dasar yang mencerminkan penghormatan, pengiktirafan dan pemahaman terhadap status dan potensi wanita dapat menjamin kesejahteraan masa hadapan negara. Hakikat ini kerana wanita mewakili separuh dari penduduk negara, justeru penyertaan mereka dalam proses pembangunan negara tidak boleh diabaikan.
Pakatan Rakyat akan:

i. Menggubal akta bagi memastikan golongan wanita mendapat layanan dan yang adil dalam segala bidang.

ii. Memberi penekanan ke arah meningkatkan Kadar Guna Tenaga bagi Wanita kepada tahap 60% dalam tempoh 10 tahun akan datang berbanding 46% sepanjang tempoh 20 tahun yang lalu.

iii. Memperuntukkan 30% perwakilan wanita dalam semua barisan pimpinan politik dan kerajaan.

iv. Menangani segala bentuk keganasan terhadap wanita dan anak-anak dengan hukuman yang lebih berat dijatuhkan ke atas pesalah serta memastikan keberkesanan pusat krisis di setiap hospital dan balai polis.

v. Memastikan kewujudan sistem sokongan dan bantuan seperti pusat jagaan kanak-kanak dan sebagainya untuk ibu yang bekerja di pejabat kerajaan dan sektor swasta.

vi. Memberikan bantuan untuk meringankan beban keluarga ibu tunggal yang miskin dan memerlukan.

vii. Mengambil kira perspektif gender dalam merangka belanjawan dan dasar-dasar negara.
Memperkenalkan program kepekaan jantina ke dalam kurikulum sekolah.
Mengiktiraf peranan suri rumah di dalam pengukuhan institusi keluarga dan sumbangannya kepada pembangunan masyarakat dan negara.

Cuba bandingkan INISIATIF untuk WANITA BN dan PR secara objektif dan anda akan dapati PR lebih banyak RHETORIKA (cakap sahaja) tetapi BN lebih kepada perlaksanaan...Ada buat pilihan di hari mengundi !