Sunday, 5 May 2013

PRU 13 - Kenapa Cina Berpaling ?

Keputusan PRU 13, menunjukkan dengan jelas bahwa orang-orang Cina di Malaysia hanya berjuang demi kepentingan bangsa mereka sahaja walaupun mereka telah berjaya hidup makmur di bumi Tanah Melayu. Sentimen ini dizahirkan dengan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada Parti DAP yang tidak sedikitpun membantu keadaan status ekonomi orang-orang Cina yang pada satu masa dulu merempat di Tanah Melayu. Orang-orang Cina juga telah lupa jasa-jasa MCA yang ketika orang-orang Cina kebuluran dalam kem-kem kampung-kampung baru ketika British menentang komunis, MCA-lah yang tampil memberi bantuan kepada orang-orang Cina. Orang-orang Cina juga telah meninggalkan parti Gerakan yang suatu masa dulu telah membangunkan Pulau-Pinang yang khusus telah membawa faedah kepada ramai orang-orang Cina.

Apabila British membawa masuk orang-orang Cina ke Malaya, mereka sebenarnya adalah dari kumpulan-kumpulan kongsi gelap Ghee Hin dan Hai San. Kesatuan mereka adalah atas usaha pembesar-pembesar Melayu antara lain Long Jaafar yang berjaya menyatukan orang-orang Cina di Perak sebagai contoh.

Orang-orang Melayu di Tanah Melayu menyambut ketibaan kedatangan orang-orang Cina ke bumi Allah ini tanpa prejudis dan membenarkan mereka hidup aman damai dan tenteram tanpa gangguan hingga mereka berjaya dalam mengungguli ekonomi di Malaysia akibat daripada tiada sekatan dari orang-orang Melayu.

Jika dilihat layanan orang-orang Melayu kepada orang-orang Cina di Malaysia kita dapati ianya jauh lebih baik dari layanan orang-orang Indonesia dan Thai kepada minoriti Cina mereka. Di Indonesia, orang-orang Cina dipaksa bertutur bahasa Indonesia. Mereka kehilangan bahasa ibunda dan mereka tidak dibenarkan sistem pendidikan mereka sendiri. Selepas kejatuhan kerajaan Golkar di Indonesia maka pada lewat tahun 90an orang-orang Indonesia telah mengadakan serangan besar-besaran terhadap orang-orang Cina Indonesia kerana mereka telah dituduh menindas rakyat Indonesia dengan mengaut hasil ekonomi negara itu. Ramai orang-orang Cina Indonesia lari ke Malaysia ketika itu untuk mendapatkan perlindungan.  Di Thailand, tanah-tanah milik orang-orang Cina telah dirampas pihak istana pada awal tahun-tahun 50an dan minoriti Cina di Thailand tidak dibenarkan penggunaan tulisan Cina di papan-papan tanda premis perniagaan milik Cina dan mereka tidak dibenarkan menggunakan nama Cina sebaliknya dipaksa menggunakan nama Thai.

Di Tanah Melayu, orang-orang Cina diberikan kebebasan sepenuhnya, mereka diberi peluang perniagaan sehingga ekonomi bangsa Cina meningkat melewati bangsa-bangsa lain di Malaysia. Mereka dibenarkan mengamalkan bahasa, kebudayaan serta agama pilihan mereka. Mereka dibenarkan sistem pendidikan Cina sepenuhnya untuk anak-anak mereka dan tiada sekatan dikenakan. Malah ada universiti khusus dibuka milik Cina untuk anak-anak Cina. Pemimpin politik Cina diberi kebebasan sepenuhnya dan mereka tidak pernah dihalang. Pemimpin Cina diberi penghormatan sepenuhnya dan dilantik menjadi menteri-menteri di kementerian-kementerian yang berkepentingan dan yang mampu membantu orang-orang Cina.

Namun, semua kebaikan kepada bangsa Cina ini dibalas dengan satu sentimen yang berunsur perkauman dimana pada PRU 13 mereka memberi isyarat bahwa bangsa Cina hanya berjuang untuk kepentingan orang-orang Cina sahaja dan mereka menolak formula Barisan Nasional yang selama ini membawa kemakmuran kepada seluruh bangsa Cina. 

Sudah tiba masanya orang-orang Melayu di Malaysia, menimbang semula segala kebaikan yang telah diberikan kepada orang-orang Cina dan sedar bahwasanya, bangsa Cina telah berpaling tadah !  Orang-orang Melayu UMNO dan PAS mestilah sedar bahwasanya perbalahan antara orang-orang Melayu hanya menguntungkan orang-orang Cina DAP !

http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2013/05/the-loss-of-decency.html


https://www.facebook.com/video/video.php?v=168678389963032

13 comments:

 1. BUY CHINESE LAST!!!

  ReplyDelete
 2. The chinese are the most ungrateful bastards and bitches.....the most racist on planet earth.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Like! Even in america

   Delete
 3. kaum china penting perut sendiri...ini adalah fact. mereka tidak akan tolong orang melayu jika mereka jadi PEMERINTAH. orang melayu akan jadi pariah dinegeri sendiri sepertimana terjadi di Singapura

  ReplyDelete
 4. Truth now hurts and forever hurting

  ReplyDelete
 5. lepas ni masing2 bangsa saling bermuka2 baik..tetapi dibelakang sebaliknya...kasihan pada PM yg bekerja keras utk menyatukan bangsa2 di negara ini dgn berbagai program...tapi tuba yg di balas...(cina yg menyokong Dap)

  ReplyDelete
 6. Kenapa payah sangat org melayu ni nak sedar. Apa perlu kita buat utk beri kesedaran kepada mereka ini. What should we do ?

  ReplyDelete
 7. apa yang perlu dibuat ialah hentikan perbuatan beri betis kat cina ni. dah terbutki jahat. jadi jangan jadi bodoh nak duduk berunding dgn depa atau nak cari sebab mengapa mereka tak sokong kerajaan. memang keturunan komunis. tak payah lah nak baik hati sangat kat puak-puak kapir ni.lebih baik tolong orang islam dan melayu. to hell with cina babi ni.

  ReplyDelete
 8. Wahai orang2 melayu brsatu la..orang cina bertepuk tangan melihat orang melayu berpecah..mereka akan merampas malaysia..selagi kita tidak sedar...

  ReplyDelete
 9. PRU13 telah membuktikan ke arah mana kaum Cina berkiblat , selama ini bermacam kebaikan telah diberikan untuk mereka, tapi jauh disudut hati kaum yang satu ni hanya berniat untuk membayar dengan tuba segala madu yang dicurahkan bila mempunyai kesempatan. Kepada DSN jangan lagi membuang masa untuk mencari madu dari mana lagi yang nak diserahkan kepada kaum yang satu ini , mereka tak akan pernah menghargai. Sebenarnya PRU13 juga membuktikan bahawa BN boleh terus melupakan kaum yang satu ni dan berikan lebih tumpuan kepada kaum yang lebih memerlukan bantuan ( melayu dan India ) dan tahu untuk mennghargai dan membalas jasa.Sebenarnya kepala para pengkhianat ni dah jadi terlalu besar dan merasakan tak memerlukan bantuan lagi untuk survival mereka.DSN kena buktikan yg tanpa mereka pun BN boleh terus survive

  ReplyDelete
 10. Masyarakat Melayu bersyubahat dengan si wahhabi syiah PAS itu lagi lama lagi parah. Akan hilang akidah ahl sunnah wal jamaah yang sebenarnya. Ke manakah penghayatan tradisi wali-wali Allah Melayu dan amalan ahl ibadah sufi di kalayak orang kita pada hari ini? PAS itu secara umum telah berusaha kuat untuk mematikan inti pati jiwa orang Melayu ini, demi kepentingan politik kuasa dan wang mereka yang berpaksi kepada "amanat hadi awang" yang berazam mempersoalkan iman orang-orang mukmin, bahkan mengkafirkan sesama Melayu Muslim seumpama dia sendiri saja dan konco-konconya yang faham pasal agama. Anak tiri saudi-wahhabi ini hanya boleh hidup selama adanya emas minyak hitam saudi untuk menampung koceknya. Gejala kebatilan agama ini telah tersebar keseluruh dunya berpuluh-puluh tahun. Tunggu lah kemunculan Imam Mahdi dan tentera kebenaran akan datang menghapuskan ke-egoaan dan dan tipu helah mereka ini yang berkelompok dengan Zionist Israel dan Kristian Neocon.
  Allahu Akbar ! Hasbunallah wa ni'mal wakil ! Wa salatu wa salam ala Sayyidina Muhammadin Habibullah Nuril Anwar !

  ReplyDelete
 11. ITU YANG SILAP KAT MALAYSIA NI.. pemerintah seawal dulu tidak boleh sama sekali membenarkan mereka membuka sekolah-sekolah jenis kebangsaan....mengunakan bahasa cina secara meluas tanpa sekatan....sekarang ini masa terbaik untuk menukar kembali sebahagian yang pemerintah tersilap...sesungguhnya ini yang terburuk kita boleh terjadi...kalu nak buat perubahan sekarang kerana pemetrintah tidak mendapat sokongan mereka dan tidak perlu ada kasian belas demi masa depan Malaysia yang harmoni

  ReplyDelete
 12. La yang dok marah dekat china pasai apa.melayu yang teruk tak sedar diri.sama sendiri bercakaran.sampai bersumpah sama-sama melayu sampai bila pun tak mau bersatu.ha padanmuka hampa.

  ReplyDelete